Eroosio – hammaskiilteen kemiallinen kuluminen

Hammaseroosio on hampaan pinnan kemiallista liukenemista happojen vaikutuksesta ilman bakteerien mukana oloa. Hapot liuottavat ja pehmentävät hampaan pintaa. Silloin pinta on altis kulumiselle esimerkiksi pureskelun vuoksi, tai jos hampaat harjataan heti happaman syömisen jälkeen. Kuvassa ylähampaiden suulaen puoleisten pintojen ja purupintojen eroosio.

Mitä on hammaseroosio?

Hammaseroosio on hampaan pinnan kemiallista liukenemista joko elimistöstä (röyhtäykset, oksennus) tai sen ulkopuolelta (happamat juomat ja ruoat) tulevien happojen vaikutuksesta ilman bakteerien mukana oloa.

Hapot liuottavat ja pehmentävät hampaan pintaa. Silloin pinta on altis kulumiselle esimerkiksi pureskelun vuoksi, tai jos hampaat harjataan heti happaman syömisen jälkeen.

Virvoitusjuomat, light-juomat, urheilu- ja energiajuomat, useimmat nk. makuvedet, täysmehut, marjamehut, sitrushedelmät, etikka ja monet alkoholijuomat aiheuttavat eroosiota eli hammaskiilteen syöpymistä.

Miten hammaseroosion voi havaita?

Hammaseroosion merkkejä ovat esimerkiksi hampaiden kuluminen, hammaspintojen himmentyminen, hammaskiilteen alla olevan hammasluun paljastuminen, etuhampaiden kärkien rispaantuminen ja hampaiden vihlominen. Hampaisiin voi tulla laakeita kuoppia (kuten kuvassa alla), ja hampaissa olevat paikat voivat jäädä kiilteen liukenemisen vuoksi hampaan pinnasta koholle (kuten alemmassa kuvassa).

Hammaseroosio laakeita kuoppia
Hammaseroosio purupinnat

Mikä aiheuttaa hammaseroosiota?

Eroosio voi johtua esimerkiksi mahahappojen noususta suuhun (esimerkiksi refluksitaudissa) tai toistuvasta oksentelusta. Vähentynyt syljen eritys altistaa eroosiolle.

Eroosiota voivat aiheuttaa ravintoaineet jotka ovat happamampia kuin hammaskiilteen kriittinen pH-arvo 5,5. Eroosioriski kasvaa, jos happamia tuotteita nauttii usein.

Happamia ovat muun muassa virvoitusjuomat, mukaan lukien light-juomat, urheilu- ja energiajuomat, erilaiset mehut, kuten appelsiini- ja omenatäysmehut, marjamehut, sitrushedelmät, etikkaa sisältävät ruoat ja monet alkoholijuomat. Esimerkiksi kasvissyöjillä eroosioriski voi olla kohonnut.

Myös runsas alkoholin käyttö altistaa mahahappojen nousulle suuhun.

Miten eroosiota voi ehkäistä?

  • Vältä toistuvia suun pH-laskuja. Syö 3–6 kertaa päivässä (välipalat mukaan lukien). Älä napostele välillä.
  • Vältä happamia ruokia ja juomia.
  • Käytä ksylitolituotteita aterioiden jälkeen.
  • Pese hampaat pehmeällä hammasharjalla, fluorihammastahnalla vähintään 2 kertaa päivässä, mutta ei heti happaman nauttimisen jälkeen.
  • Hapon vaikutusta hampaisiin voi vähentää huuhtomalla suu vedellä tai maidolla.