Hammasytimen tulehdus

Hammasytimen eli pulpan tulehdus on yleisin hammassäryn aiheuttaja. Pitkälle edennyt hampaan reikiintyminen johtaa usein hammasytimen tulehdukseen. Muita pulpan tulehduksen, pulpiitin syitä ovat esimerkiksi laaja hampaan lohkeaminen, hampaaseen kohdistunut kova isku, voimakas ylimääräinen purentarasitus tai pulpaan levinnyt hampaan kiinnityskudosten tulehdus. Hammasytimen tulehdus hoidetaan yleensä juurihoidolla.

Miksi hammasydin tulehtuu?

Hammasytimen eli pulpan tulehduksen syynä on yleisimmin pitkälle edennyt hampaan reikiintyminen. Syvästä karieksen aiheuttamasta reiästä pääsee bakteereja normaalisti steriilin hammasytimen alueelle. Muita pulpan tulehduksen, pulpiitin syitä voivat olla esimerkiksi laaja hampaan lohkeaminen, hampaaseen kohdistunut kova isku, voimakas ylimääräinen purentarasitus tai pulpaan levinnyt hampaan kiinnityskudosten tulehdus.

Hammasytimessä on sidekudosta, verisuonia ja hermoja. Pitkään jatkuneen tulehduksen seurauksena kudokset voivat tuhoutua eli mennä joko osittain tai kokonaan kuolioon eli nekroosiin, ja tulehdus voi levitä juuren ympäristöön.

Miten hammasytimen tulehdus oireilee?

Hammasytimen tulehduksen alkuvaiheessa hampaassa voi tuntua sykkivää kipua, jota kylmä yleensä pahentaa. Tulehduksen pahentuessa särky voi olla voimakasta ja säteilevää, ja kuuma voi pahentaa oireita. Tulehdukseen voi joskus liittyä myös yleisoireita, kuten kuumetta.

Joskus pulpan tulehdus voi edetä varsin oireettomasti. Tällöin tulehdus voi jäädä hoitamatta ja päästä leviämään juurenkärjen ulkopuolelle hammasta ympäröivään luuhun. Tämä voi ilmetä myöhemmin joko oireiden ilmaantuessa tai löydöksenä hampaiston röntgentutkimuksessa.

Hammasytimen tulehdus hoidetaan yleensä juurihoidolla.