Afta suun limakalvolla

Aftat

Aftat ovat suun limakalvon haavaumia, jotka ovat yleensä kivuliaita tai kutiavia. Aftat eivät ole tarttuvia. Niiden tarkkaa syntymekanismia ei tunneta. Afta paranee yleensä itsestään noin 7–10 päivässä. Kipua lievittää hyvä suuhygienia. Apteekeista saa aftojen hoitoon tarkoitettuja tuotteita ilman reseptiä.

Mikä aiheuttaa aftoja?

Noin puolet ihmisistä kärsii aftoista. Niitä voi ilmaantua jopa muutaman viikon välein. Yleensä aftat ilmestyvät ensi kerran lapsuusiässä. Suurimmalla osalla vaiva loppuu noin 30 ikävuoteen mennessä.

Aftat eivät ole tarttuvia. Tarkkaa syntymekanismia ei tiedetä. Syynä saattaa olla kehon autoimmuunireaktio eli elimistön omien solujen hyökkääminen suun pintakudoksen soluja vastaan. Kyse voi olla perinnöllisestä alttiudesta.

Seuraavilla tekijöillä on arveltu olevan osuutta aftojen synnyssä:

  • raudan tai vitamiinien puute (erityisesti B12- ja C-vitamiinit)
  • ruuansulatuselimistön sairaus, kuten Crohnin tauti tai haavainen paksusuolentulehdus
  • keliakia
  • hormonaaliset syyt (monet naiset saavat aftoja kuukautisten aikaan)
  • stressi
  • tietyt ruuat
  • hammastahnat, jotka sisältävät vaahtoavana ainesosana natriumlauryylisulfaattia

Missä aftoja esiintyy?

Pieniä aftoja (afta minor) tulee posken limakalvolle, huuliin, kieleen ja suunpohjaan. Ne ovat kooltaan alle 0,5 cm, ja voivat esiintyä ryhmissä.

Suuret aftat (afta major) voivat ilmaantua samoihin kohtiin, usein nielurisojen lähelle tai kieleen. Ne voivat olla hyvin kivuliaita varsinkin nieltäessä.

Aftamaisia haavoja voi tulla myös muualle kehoon, esimerkiksi silmiin tai sukuelimiin. Tästä on tärkeä mainita myös hammaslääkärille, koska syynä voi olla laajempi oireyhtymä, joka tulisi selvittää.

Miten aftoja voi hoitaa?

Suuri osa aftoista paranee itsestään. Kipua lievittää hyvä suuhygienia. Apteekeista saa aftojen hoitoon tarkoitettuja tuotteita ilman reseptiä. Useimpien tuotteiden vaikutus perustuu suojaavan kalvon muodostumiseen.

Kannattaa valita hammastahna, jossa ei ole vaahtoavaa natriumlauryylisulfaattia. Erittäin kipeisiin aftoihin voi käyttää myös paikallispuudutegeeliä ennen ruokailua helpottamaan syömistä.

Jos afta tai muu suun haavauma ei parane kolmessa viikossa, on syytä ottaa yhteyttä hammaslääkäriin. Hän tekee tarvittaessa lähetteen erikoislääkärille tai erikoishammaslääkärille tarkempia tutkimuksia varten.

Jos aftat uusiutuvat jatkuvasti, voidaan ottaa verinäyte laboratoriokokeita varten. Tarvittaessa voidaan määrätä aftan paranemista edistävää lääkettä. Lääkkeet eivät kuitenkaan estä aftoja uusiutumasta. Suurin osa lääkkeistä on kortisonipohjaisia. Yleensä teho on paras, kun käyttö aloitetaan heti ensioireiden ilmaannuttua.

Miten kauan paraneminen kestää?

Usein aftan ilmestymistä edeltää kutiava tunne alueella, johon afta 6–24 tunnin kuluessa ilmaantuu.

Aftan paranee yleensä itsestään noin 7–10 vuorokaudessa. Suurimpien aftojen paraneminen voi kuitenkin viedä jopa 6 viikkoa.