Karttakieli

Karttakielessä (lingua geographica) kielen yläpinnalla, sivuilla ja joskus myös alapinnalla on epäsäännöllisiä, sileitä, punaisia laikkuja, jotka saattavat muistuttaa karttakuvioita ja olla arkoja. Karttakieleen ei ole parantavaa hoitoa. Sen kanssa on vain opeteltava elämään. Karttakieli ei tartu eikä muutu pahanlaatuiseksi.

Mikä on karttakieli?

Karttakieli on melko yleinen. Kielen yläpinnalle, sivuille ja joskus myös alapinnalle ilmestyy epäsäännöllisiä, sileitä, punaisia laikkuja, jotka saattavat muistuttaa karttakuvioita. Punaisten alueiden reunoilla on usein mutkittelevia valkoisia juovia.

Viikkojen tai kuukausien kuluessa kuvioiden sijainti ja muoto usein muuttuvat.

Karttakieli

Mistä karttakieli johtuu?

Kielen pinnan solut eivät uusiudu tasaisesti, mutta syytä ei vielä täysin tunneta. Osassa kieltä pintasolukko kuoriutuu liian nopeasti, jättäen pinnan punaiseksi ja araksi. Jossain kohtaa solut taas uusiutuvat tavallista hitaammin, jolloin kielen pinta muuttuu vaaleaksi.

Punaisissa laikuissa pinta on hyvin ohut, joten niihin voi kehittyä kielen arkuutta lisäävä sieni-infektio. Kieli saattaa kipeytyä myös esimerkiksi käytettäessä alkoholia, tupakkaa, sitrushedelmiä, tomaattia tai mausteisia ruokia, etenkin chiliä.

Karttakieli ei ole infektiotauti, eikä se tartu. Alttius karttakieleen saattaa periytyä.

Miten karttakieltä hoidetaan?

Karttakieleen ei ole parantavaa hoitoa. Jos kieleen tulee karttakielen lisäksi sieni-infektio, sen hoito lääkkeillä voi lievittää kielen oireilua. Joissakin tapauksissa aristaviin kohtiin voidaan käyttää paikallista pintapuudutetta tai kortisonivoiteita. Karttakieli ei muutu pahanlaatuiseksi. Sen kanssa on vain opeteltava elämään. Kannattaa selvittää, mitkä tekijät ja ruoka-aineet pahentavat oireita, ja välttää niitä.