Halitoosi

Halitoosi – pahanhajuinen hengitys

Pahanhajuinen hengitys voi johtua huonosta suuhygieniasta, suun tulehduksesta, kuivasta suusta, kehon sisäisistä syistä, kuten refluksioireista tai hengitystieinfektiosta, joistakin ravintoaineista, kuten valkosipulista, tupakoinnista tai alkoholin käytöstä. Oleellista on pahan hajun aiheuttajan löytäminen ja sen poistaminen.

Mistä pahanhajuinen hengitys johtuu?

Pahanhajuinen hengitys, halitoosi voi johtua monesta syystä. Yleisin on huono suuhygienia. Suuhun kertyneet bakteerit synnyttävät pahanhajuisia rikkiyhdisteitä. Paha haju voi aiheutua myös esimerkiksi suun tulehduksista tai kuivasta suusta.

Tärkein pahanhajuista hengitystä ehkäisevä tekijä on hyvä suuhygienia.

Noin 10 %:ssa syy on muualla kuin suussa, kuten refluksitaudissa tai hengitystieinfektiossa. Väliaikaista uloshengityksen pahaa hajua voivat aiheuttaa myös jotkin ravintoaineet, kuten valkosipuli. Syynä voi olla myös tupakka tai alkoholi.

Miten pahanhajuista hengitystä voi ehkäistä?

Tärkein ehkäisijä on huolellinen suuhygienia. Hampaat tulee puhdistaa pehmeällä hammasharjalla ja fluorihammastahnalla vähintään kahdesti päivässä. Hammasvälit puhdistetaan päivittäin hammaslangan tai hammasväliharjojen avulla. Joskus syy pahalle hajulle voi löytyä kielen pinnan bakteereista. Kielen pinta on hyvä puhdistaa joko hammasharjalla tai kielen puhdistamiseen suunnitelluilla välineillä (kuvassa yllä).

Tärkeää on myös käydä säännöllisesti hammaslääkärillä tarkastuttamassa, ettei suun alueella ole tulehduksia. Bakteeripeitteiden ja hammaskiven poisto sekä mahdollisten huonokuntoisten paikkojen korjaus ehkäisee myös osaltaan pahanhajuisen hengityksen syntyä.

Joskus helpotusta voi saada esimerkiksi ksylitolipurukumeista ja rikkiyhdisteiden muodostumista ehkäisevistä suunhoitotuotteista. Oleellista on kuitenkin pahan hajun aiheuttajan löytäminen ja sen poistaminen mahdollisuuksien mukaan.

Miten pahanhajuista hengitystä voi hoitaa?

Jos huolellinen suuhygienia ei riitä ehkäisemään pahaa hajua, on syytä hakeutua hammaslääkärin tarkastukseen.

Suun ammattimainen puhdistus voi auttaa, jos taustalla on esimerkiksi hammaskiven kertyminen. Hampaiden kiinnityskudostulehduksen, hampaiden reikiintymisen ja muiden mahdollisten suun alueen tulehdusten hoitaminen, samoin huonokuntoisten paikkojen korjaaminen voi olla ratkaiseva tekijä ongelman hoidossa.

Jos pahanhajuisen hengityksen syy ei löydy suusta, on syytä hakeutua lääkärin tutkimukseen.