
Terveelliset ruokatottumukset
Mikä on hyväksi hampaille?
- Suosi säännöllistä ateriarytmiä. Sopiva ruokailujen määrä on 3–6 päivässä sisältäen myös välipalat.
- Napostelun välttäminen aterioiden välillä on tärkeää.
- Paras janojuoma on vesi.
- Käytä sokeripitoisia ruokia ja juomia kohtuudella ja vain harvakseltaan.
- Ajoita makeiden ja happamien tuotteiden nauttiminen aterioiden yhteyteen.
- Nauti ksylitolia aterian ja välipalan päätteeksi.
Ateriarytmin säännöllisyys on avainasemassa, koska jokainen sokeripitoisen juoman tai pienenkin välipalan nauttimiskerta aiheuttaa suussa happohyökkäyksen. Kun ateriarytmi on säännöllinen, sylki ehtii välillä neutraloida suun happamuutta ja palauttaa happohyökkäysten liuottamat mineraalit hampaan pintaan.
Marjat ja hedelmät on suositeltavampaa nauttia sellaisenaan kuin mehuiksi tai soseiksi valmistettuina. Myös täysmehuissa ja mehutiivisteissä sekä marja- ja hedelmäsoseissa on sokeria ja happoja, jotka altistavat hampaiden reikiintymiselle ja eroosiolle. Marjoja, hedelmiä, vihanneksia ja esimerkiksi täysjyvätuotteita pureskellessa syljen eritys lisääntyy.
Ksylitoli ehkäisee hampaiden reikiintymistä käytettynä ruokailun jälkeen vähintään 3 kertaa, yhteensä vähintään 5 g päivässä.
Mikä on happohyökkäys?
Happohyökkäys tarkoittaa reaktiota, jossa suun bakteerit tuottavat sokereista ja muista hiilihydraateista happoja, jotka liuottavat hammaskiilteestä mineraaleja (demineralisaatio).
Lähes jokainen syömis- ja juomiskerta aiheuttaa suussamme happohyökkäyksen.
Näin ehkäiset happohyökkäysten haitallisia vaikutuksia
Nauti ksylitolituotteita, kuten purkkaa tai pastilleja, heti aterian tai välipalan jälkeen.
Pureskelu on paras syljen erityksen lisääjä. Pureskelua vaativia ruoka-aineita ovat esimerkiksi täysviljatuotteet, kasvikset ja hedelmät.
Syljen erityksen lisääntyminen auttaa hampaita korjaamaan happohyökkäyksen aiheuttamia vaurioita.
Paljonko sokeria voi käyttää?
Suomalaisissa ravitsemussuosituksissa suositellaan, että ravinnon ns. vapaan sokerin osuus muodostaisi korkeintaan 10 prosenttia päivittäisestä energiasta. Käytännössä se tarkoittaa kevyesti liikkuvalle, normaalipainoiselle miehelle noin 70 grammaa eli 17 teelusikallista ja naiselle noin 50 grammaa eli 13 teelusikallista lisättyä sokeria.
On hyvä huomata, että sellaisenaan syötyjen marjojen ja hedelmien sisältämiä sokerit eivät ole vapaata sokeria, mutta esimerkiksi hedelmä- ja marjamehujen luontainenkin sokeri on vapaata sokeria. Marjat ja hedelmät onkin viisainta nauttia sellaisenaan.
Vegaaniruokavalion vaikutukset
Vegaaniruokavaliolla ja happamien tuotteiden nauttimisella on mahdollinen yhteys hampaiston kulumiseen ja kiilteen liukenemiseen.
Ravitsemusviestintä on joskus harhaanjohtavaa
Osa sosiaalisen median vaikuttajista esittää ”terveysväittämiä”, jotka eivät perustu tutkittuun tietoon ja jotka saattavat olla jopa haitallisia terveydelle. Alttiina tällaiselle viestinnälle ovat erityisesti nuoret, joiden medialukutaidon ja lähdekriittisyyden kehittämiseen tuleekin kiinnittää erityistä huomiota.

Lisätietoa ruokavalion vaikutuksista hampaisiin
Jotkin ruoka-aineet ovat erityisen terveellisiä hampaille ja suunterveydelle. Monet juomista taas voivat olla hampaille epäterveellisiä. Paras janojuoma on vesi.

Ksylitoli
Ksylitoli ehkäisee hampaiden reikiintymistä. Sitä on hyvä käyttää päivittäin vähintään 5 grammaa. Ksylitoli suojaa hampaita, mutta se ei korvaa hampaiden harjausta.