Ruokavalion vaikutukset

Lisätietoa ruokavalion vaikutuksista hampaisiin

Jotkin ruoka-aineet ovat erityisen terveellisiä hampaille ja suunterveydelle. Monet juomista taas voivat olla hampaille epäterveellisiä. Paras janojuoma on vesi.

Ruoka-aineet

Suunterveyden kannalta erityisen suositeltavia ovat pähkinät ja siemenet sekä kalsiumia sisältävät ruoka-aineet ja peruna.

Pähkinät ja siemenet

Sokeroimattomien ja muuten kuorruttamattomienpähkinöiden korkea pH on hampaiden kannalta edullinen, koska se auttaa katkaisemaan happohyökkäyksen. 

Runsaasti kalsiumia sisältävät ruoka-aineet

Kalsium on elimistön yleisin kivennäisaine. Sillä on keskeinen merkitys mm. luusto- ja hammasterveydelle. Kalsiumin lähteitä ovat maito ja maitovalmisteet, kala, kaalikasvit sekä kalsiumilla täydennetyt elintarvikkeet. Kalsium imeytyy parhaiten maitovalmisteista.

Peruna

Peruna on hyvä hiilihydraattien, proteiinien sekä useiden vitamiinien ja kivennäisaineiden lähde. Se onkin terveyttä edistävän ja ympäristöystävällisen ruokavalion tärkeä osa. Sen sijaan pilkkoutunutta tärkkelystä sisältävät perunalastut eivät ole suositeltavia, koska ne takertuvat hampaisiin ja aiheuttavat pitkäkestoisen happohyökkäyksen.

Juomat

Luontaista tai lisättyä sokeria sisältävät juomat ovat yhteydessä lihavuuteen sekä hampaiden reikiintymiseen lapsilla ja aikuisilla sekä tyypin 2 diabetekseen ja sydän- ja verisuonitauteihin aikuisilla. Sokeria sisältävien ja myös sokerittomien happamien juomien toistuva käyttö aiheuttaa hammaskiilteen liukenemista eli eroosiota, joten niitä ei tule käyttää säännöllisesti.

Alkoholi vaikuttaa monin tavoin myös suunterveyteen. Alkoholin tärkeimmät suuvaikutukset ovat suun kuivuminen, hammaseroosio, limakalvomuutokset sekä suusyöpä. Sokeria sisältävät alkoholijuomat voivat aiheuttaa tai lisätä hampaiden reikiintymistä.

Ruokavalion koostaminen

Mahdollinen sokerin nauttiminen tulee ajoittaa ruokailun yhteyteen, koska jokainen sokeripitoisen juoman tai pienenkin välipalan nauttimiskerta aiheuttaa suussa happohyökkäyksen. Ksylitoli katkaisee happohyökkäyksen, ja sen käyttö ruokailukertojen jälkeen on kaikille suositeltava suun omahoidon osa. Päivittäisen ksylitoliannoksen tulisi olla vähintään 5 grammaa.