Diabetes ja suu

Diabetes voi lisätä alttiutta suusairauksille. Diabeteksen hyvä hoitotasapaino vaikuttaa myönteisesti suunterveyteen, ja toisaalta terve suu tukee diabeteksen hoitoa.

Miten diabetes vaikuttaa suunterveyteen?

Diabetes saattaa lisätä alttiutta erilaisille suun alueen sairauksille, kuten ientulehdukselle, hampaiden kiinnityskudosten sairaudelle eli parodontiitille, hampaiden reikiintymiselle ja limakalvojen sienitulehduksille. Nämä suun sairaudet ovat yleisiä etenkin henkilöillä, joiden hoitotasapaino on huono.

Miten diabetesta sairastava voi ehkäistä suun alueen sairauksia?

Tehokas ja säännöllinen hampaiden puhdistaminen on parasta suusairauksien ehkäisyä.

Muista omahoidossa

Suun terveydenhuollon ammattilainen ohjaa mielellään sopivien suunhoitovälineiden valitsemista ja niiden käyttöä.

Diabetesta sairastavalle on tärkeää monipuolinen ja terveellinen ravinto sekä säännöllinen ateriarytmi, joka pitää verensokeripitoisuuden tasaisena ja vähentää turhaa napostelua sekä suojaa näin hampaita reikiintymiseltä.

Jos verensokerin tasaamiseksi tulee suunnittelemattoman välipalan tarve esimerkiksi yöllä, on syytä ottaa huomioon suunterveys. Sen nauttimisen jälkeen suu on hyvä huuhtoa vedellä ja neutraloida ksylitolituotteilla tai maidolla reikiintymisen ehkäisemiseksi.

Hammaslääkärin ja suuhygienistin rooli

Säännöllinen hammaslääkärin tekemä suun ja hampaiden tutkimus on diabetesta sairastaville tärkeää, jotta suun sairaudet voidaan havaita mahdollisimman varhain. Ientulehduksen ja parodontiitin hoidossa hammaslääkäri ja/tai suuhygienisti poistaa pehmeät ja kovat bakteeripeitteet.

Varhaisvaiheessa parodontiitin asianmukainen hoito tuottaa hyvän tuloksen.

On syytä varautua hammaslääkärin toimenpiteen jälkeiseen ravinnotta oloon nauttimalla ennen hammashoitokäyntiä riittävästi hiilihydraatteja sekä valkuaista.

Altistaako diabetes parodontiitille?

Etenkin huonossa hoitotasapainossa oleva diabetes altistaa parodontiitille eli hampaiden kiinnityskudossairaudelle merkittävästi. Ja toisaalta hoitamaton parodontiitti voi heikentää diabeteksen hoitotasapainoa.

Diabetesta sairastavan onkin tärkeä pitää suunterveydestään hyvää huolta.