Suusyöpä

Suusyöpä kehittyy yleensä kieleen, suunpohjaan tai ikenelle. Tupakka ja alkoholi lisäävät suusyövän riskiä varsinkin yhdessä käytettyinä. Suomessa diagnosoidaan vuosittain noin 250 uutta suusyöpää, joista noin puolet paranee. Jos syövät löydettäisiin ajoissa, kuolleisuus pienenisi huomattavasti. Tämä edellyttää, että ihmiset kävisivät riittävän säännöllisesti hammaslääkärin tutkimuksissa.

Mikä suusyöpä on?

Syöpä on pahanlaatuinen kasvain, joka voi tulla mihin tahansa kehon osaan, myös suuhun. Yli 90 % suusyövistä kehittyy limakalvojen pintasolukosta. Suusyöpä kehittyy yleisimmin kieleen, suunpohjaan tai ikenelle.

Suusyöpä kielen sivussa

Suusyöpään sairastuvat yleensä yli 40-vuotiaat, useimmin miehet. Suusyöpä on kuitenkin yleistynyt myös nuoremmilla.

Suomessa diagnosoidaan vuosittain noin 250 uutta suusyöpätapausta, joista noin puolet paranee. Jos suusyövät saataisiin diagnosoitua ja hoidettua riittävän ajoissa, kuolleisuutta voitaisiin vähentää.

Mikä altistaa suusyövälle?

Suurin osa suusyövistä liittyy tupakkaan ja alkoholiin. Savukkeiden, sikarin ja piipun poltto sekä nuuskan ja alkoholin käyttö lisäävät suusyövän riskiä. Tupakan ja alkoholin yhteiskäyttö on erityisen haitallista.

Suusyöpä voi myös kehittyä kohtaan, jossa on paikallinen suusyövän riskiä lisäävä muutos, esimerkiksi leukoplakia. Auringon UV-säteily (esim. ulkotyötä tekevillä) lisää huulisyövän riskiä.

Miten suusyöpää voi ehkäistä?

On tärkeä käydä suun tutkimuksessa vähintään kerran vuodessa. Säännöllinen tutkimus on erityisen tärkeää, jos käyttää alkoholia ja tupakoi.

Tupakoinnin lopettaminen ja alkoholin käytön vähentäminen ovat avainasioita suusyövän ehkäisyssä.

Hampaita harjatessa on hyvä tarkistaa, onko suuhun tullut muutoksia ja kertoa hammaslääkärille mistä tahansa valkoisesta tai punaisesta laikusta tai haavaumasta, joka ei parane noin kahdessa viikossa.

Auringossa on hyvä käyttää riittävällä suojakertoimella varustettua aurinkovoidetta ja huulivoidetta.

Monipuolinen ruokavalio, joka sisältää paljon A-, C- ja E-vitamiinia, auttaa ehkäisemään suusyöpää. Runsas kasvisten, marjojen ja hedelmien käyttö lisää elimistön puolustuskykyä erilaisia syöpiä vastaan.

Miltä suusyöpä näyttää?

Suusyöpä on hyvin monimuotoinen. Joskus suussa oleva vaalea tai punainen laikku voi olla suusyöpää. Useimmiten syöpä ilmenee haavaumana, joka ei parane parissa viikossa. Haavauma voi olla oireeton.

Suusyövän oireita voivat olla myös esimerkiksi kyhmy, hammasproteesien sopimattomuus ja syömisen tai puheen häiriöt.

Suusyopä suunpohjassa

Mitä tapahtuu, jos hammaslääkäri epäilee suusyöpää?

Jos hammaslääkäri epäilee suusyöpää, hän ottaa muutoksesta kudoskoepalan (biopsia) tai lähettää potilaan sairaalaan.

Sairaalassa tehdään perusteellinen suun ja nielun tutkimus ja otetaan kudoskoepala. Kudosnäytteestä tutkitaan, sisältääkö se syöpäkasvainsoluja.

Miten suusyöpää hoidetaan?

Jos kudosnäytteessä todetaan syöpäsoluja, tehdään jatkotutkimuksia, kuten yleinen lääkärintarkastus, verikokeita, röntgenkuvaus tai muita kuvantamistutkimuksia. Näiden perusteella päätetään hoitomuoto.

Suusyöpää voidaan hoitaa leikkauksella, sädehoidolla, solunsalpaajilla tai näiden yhdistelmällä, riippuen syövän tyypistä ja levinneisyydestä.

Voiko suusyövän parantaa?

Paranemismahdollisuudet ovat hyvät, jos syöpä havaitaan ajoissa. Mitä pienempi kudosmuutos, sitä parempi on paranemisennuste. Jos syövät havaittaisiin ajoissa, tautiin kuolleisuus pienenisi huomattavasti.