Suupolte

Suupolte aiheuttaa huuliin, kieleen tai suulakeen polttavaa, usein molemmin puolin esiintyvää kipua tai kuuman tunnetta. Suupolte voi lisääntyä puhuessa, kuumaa tai mausteista ruokaa syödessä ja stressin vaikutuksesta. Vaivaa voi helpottaa ruoan pureskelu, juominen, uni, lepo ja huomion kiinnittäminen toisaalle. Tärkeä osa hoitoa on hyväksyä, että suupolte voi olla pitkäaikainen ja pyrkiä oireista huolimatta jatkamaan niiden asioiden tekemistä, joista nauttii. Lähes kaikki potilaat oppivat tulemaan toimeen oireen kanssa.

Miten suupolte oireilee?

Suupoltteelle on ominaista polttava, useimmiten molemmin puolin esiintyvä kipu tai kuuman tunne huulissa, kielessä tai suulaessa. Tunne voi olla jatkuva tai vaihteleva. Siihen voi liittyä muita oireita, kuten suun kuivuutta, epämiellyttävää makua, tunnottomuutta tai hiuksen tunnetta kielellä.

Vaiva voi pahentua puhuessa, kuumaa tai mausteista ruokaa syödessä ja stressin vaikutuksesta. Sitä voi lievittää ruoan pureskelu, juominen, uni, lepo ja huomion kiinnittäminen toisaalle.

Suupoltteesta käytetään myös nimiä burning mouth -syndrooma, kielipolte ja glossodynia.

Keillä esiintyy suupoltetta?

Keskimäärin 0,75–15 % väestöstä kärsii suupoltteesta. Se on yleisempi naisilla ja puhkeaa useimmiten vaihdevuosien aikoihin.

Mikä aiheuttaa suupoltteen?

Tutkimuksissa on esitetty, että suupoltteesta kärsivien kielen maku- tai lämpötila-aistimusten välittyminen aivoihin on muuttunut. Tämän arvellaan synnyttävän suun kivun, epämukavuuden tai polttelun tunteen. Jos kipu johtuu hermojen viallisesta toiminnasta, puhutaan neuropaattisesta kivusta. Oireiden vaikutuksesta elimistön hormonituotanto voi muuttua, mikä saattaa johtaa myös unihäiriöihin ja väsymykseen.

Suun polttelu voi joskus johtua muistakin taudeista tai puutostiloista. Jos syyksi epäillään esimerkiksi sienitulehdusta, voidaan ottaa sieninäyte suun limakalvoilta. Myös syljeneritysnopeus saatetaan mitata ja ottaa verinäytteitä. Tarvittaessa limakalvolta otetaan koepala.

Miten suupolte vaikuttaa arkeen?

Jatkuvien fyysisten oireiden kanssa eläminen on haastavaa. Parhaiten näyttävät selviytyvän ne, jotka pyrkivät oireista huolimatta jatkamaan niiden asioiden tekemistä, joista he nauttivat. Tämä voi vaatia aktiivista negatiivisten ajatusten, kuten "ruoasta ei voi nauttia kuten ennen" kumoamista. Vaikka ruoan mausta ei voisi nauttia, ruokailusta voi silti saada positiivisia elämyksiä, kuten nauttia tuoksuista tai hyvästä seurasta.

Jotkut kokevat, etteivät oireiden takia enää voi tehdä asioita, joita ovat aiemmin mieluusti tehneet. Silloin kannattaa hakea apua psykologeilta, jotka ovat erikoistuneet tukemaan myös tämän tyyppisten oireiden kanssa eläviä.

Miten suupoltetta hoidetaan?

Tärkeä osa hoitoa on hyväksyä, että suupolte voi olla pitkäaikainen. Suupoltteen kanssa tulisikin pyrkiä tulemaan toimeen. Muista varata aikaa nautinnollisten asioiden tekemiseen ja palkita itsesi hyvän päivän päätteeksi.

Suupoltetta voidaan useimmiten lievittää joillakin tunnetuista hoitomuodoista. Usein auttaa myös tieto, että vaiva ei ole vaarallinen. Lähes kaikki potilaat oppivat tulemaan toimeen oireen kanssa.

Muiden kroonisten kipujen tapaan myös suupoltteen hoidossa matala-annoksinen masennuslääke voi auttaa.

Tutkimusten mukaan luontaistuotekaupoissa myytävä alfalipoiinihappo voi helpottaa oireita. Suositeltu annos on 200 mg kolmesti päivässä kuukauden ajan ja tämän jälkeen kerran päivässä. Suun polttelu on usein pahempaa, jos suu on kuiva.

Suu kannattaa pitää riittävän kosteana juomalla runsaasti vettä, pureskelemalla ksylitolilla makeutettua purukumia tai käyttämällä apteekista saatavia suun kostuttamiseen tarkoitettuja tuotteita tai oliiviöljyä.