Gingiviitti – ientulehdus

Bakteeriplakin kerääntyminen ienrajaan ja hammasväleihin aiheuttaa ientulehduksen. Tulehtunut ien on punoittava, usein hieman turvonnut, ja ikenestä vuotaa verta esimerkiksi hampaita harjatessa. Hoitamaton ientulehdus voi johtaa hampaiden kiinnityskudosten tuhoutumiseen, parodontiittiin.

Mikä on ientulehdus?

Ientulehdus on usein ensimmäinen merkki alkavasta hampaan kiinnityskudossairaudesta. Se on bakteerien aiheuttama ienkudoksen tulehdustila, joka voi hoitamattomana johtaa hampaiden kiinnityskudosten tuhoutumiseen, parodontiittiin.

Itsehoito on tärkeintä ientulehduksen hoidossa.

Mitkä ovat ientulehduksen oireet?

Bakteeriplakin kerääntyminen ienrajaan ja hammasväleihin aiheuttaa ientulehduksen (kuva ylhäällä). Tulehtunut ien on punoittava, usein hieman turvonnut, ja ikenestä vuotaa verta esimerkiksi hampaita harjatessa. Usein ientulehdus aiheuttaa myös pahaa makua ja pahanhajuista hengitystä.

Myös oikealla olevassa kuvassa nuolen kohdalla on havaittavissa ientulehduksen merkkejä.

Verenvuoto ikenistä on aina tulehduksen merkki.

Miten ientulehdusta voi estää tai hoitaa?

Ientulehdusta voi estää pitämällä hampaiden kaikki pinnat puhtaana bakteeriplakista. Itsehoitoon kuuluu säännöllinen hampaiden puhdistus pehmeällä hammasharjalla vähintään kaksi kertaa päivässä. Ienrajojen huolellinen puhdistaminen on tärkeää. Hammasvälit tulee puhdistaa päivittäin hammaslangalla tai hammasväliharjalla.

Itsehoito on tärkeintä ientulehduksen hoidossa. Jos ien vuotaa verta hampaita harjatessa, puhdista aluetta tavanomaista useammin ja tarkemmin muutaman päivän ajan. Kun bakteeriärsytys vähenee, verenvuoto ikenistä loppuu.

Bakteeriplakin poistamista voi vaikeuttaa hampaiden pinnoille muodostunut hammaskivi tai esimerkiksi hammaspaikkojen lohkeamat tai ylimäärät. Hammaslääkäri tai suuhygienisti voi vastaanotolla hioa ylimäärät pois, lohkeamat vaativat yleensä paikkausta.

Bakteeripeite ja hammaskivi poistetaan yleensä ultraäänilaitteella ja/tai käsi-instrumenteilla. Plakin kiinnittymistä lisäävät täyte- ja kruunuylimäärät poistetaan hiomalla. Lohjenneet täytteet korjataan paikka-aineilla.

Säännöllinen hampaiden kiinnityskudosten tutkimus on tärkeää. Ientulehduksen mahdollinen eteneminen hampaiden kiinnityskudosten tuhoutumista aiheuttavaksi parodontiitiksi tulisi havaita jo varhain. Silloin tauti saadaan pysäytettyä, eikä kudosvaurioita pääse syntymään.
 


Tutustu I love suu -kampanjaan

  • I Iove suu on Hammaslääkäriliiton valtakunnallinen suunterveyden kampanja.
  • Painopiste on tavallisimpien suun sairauksien – karieksen ja parodontiitin – ennaltaehkäisyssä, varhaishoidossa ja omahoidossa sekä suomalaisten suunterveyden parantamisessa.
  • Muistutamme myös suunterveyden merkityksestä yleisterveydelle.
  • ilovesuu.fi
  • Seuraa kampanjan Facebook-sivuja
1
Mitä on hammaskivi?

Hammaskiveä muodostuu, kun hampaiden pinnoilla olevaan bakteeriplakkiin saostuu syljestä mineraaleja.

Hammaskivi on kovettunutta bakteeriplakkia, joka ei lähde harjaamalla pois. Hammaskivi muodostaa karhean pinnan, johon bakteerien on helpompi kiinnittyä. Hammaskiveä voi muodostua myös ientaskuun.

Hammaskiven poisto ehkäisee osaltaan hampaiden kiinnityskudoksen tulehdusta. Hammaslääkäri tai suuhygienisti poistaa hammaskiven yleensä ultraäänilaitteella ja/tai käsi-instrumenteilla.

Custom addthis block