Tekonivelpotilaan suunhoito

Suun ja leukojen alueen tulehdukset pitää hoitaa ennen tekonivelleikkausta. Hampaat ja niiden kiinnityskudokset tulee tutkituttaa hammaslääkärillä hyvissä ajoin ennen leikkausta. Hampaanpoiston jälkeiseen haavan paranemiseen on varattava vähintään kaksi viikkoa ennen tekonivelleikkausta. Muun hammashoidon on oltava valmiina viikko ennen leikkausta. Tekonivelestä on jatkossa aina syytä mainita hoitavalle hammaslääkärille.

Tekonivel on vierasesine, johon elimistössä olevat bakteerit herkästi hakeutuvat. Siksi erilaiset elimistön tulehdukset tulee hoitaa ennen tekonivelleikkausta. Suun ja leukojen alueen tulehdusten hoito on erityisen tärkeää.

Hampaat ja niiden kiinnityskudokset tulee tutkituttaa hammaslääkärillä hyvissä ajoin ennen leikkausta. Viimeistään leikkaukseen tultaessa mukana on tuotava hammaslääkärin lausunto suunterveydestä, jos tutkimusta ei ole tehty sairaalan suusairauksien yksikössä.

Miten hammastulehdukset vaikuttavat tekonivelleikkaukseen?

Karioituneet eli reikiintyneet hampaat paikataan ennen tekonivelleikkausta. Hammasytimen tulehduksen hoitona on hampaan ydinontelon avaus (juurihoito) tai hampaanpoisto riittävän ajoissa, jolloin vaikea tulehdus voidaan estää.

Hampaanpoiston jälkeiseen haavan paranemiseen on varattava vähintään kaksi viikkoa ennen tekonivelleikkausta. Muun hammashoidon on oltava valmiina viikko ennen leikkausta.

Miten ientulehdukset vaikuttavat tekonivelleikkaukseen?

Aikuisväestön yleisimpiä suun alueen tulehduksia ovat ientulehdus ja hampaiden kiinnityskudoksia tuhoava parodontiitti. Ne saattavat olla pitkään oireettomia. Valtaosa aikuisten kiinnityskudostulehduksista on kroonisia, ja tulehdusalue saattaa muodostaa jopa kämmenen kokoisen haavapinnan.

Hammaslääkäri tai suuhygienisti poistaa hammaskiven ja puhdistaa ientaskut vastaanotolla. Hoito tehdään yleensä monessa erässä, joten siihen tulee varata riittävästi aikaa.

Miten hampaattoman suun tulehdukset vaikuttavat tekonivelleikkaukseen?

Hampaatonkin suu on syytä tarkastuttaa ennen tekonivelleikkausta. Hammasproteesin alla oleva limakalvo saattaa olla tulehtunut tai leukaluussa voi olla jäännöshampaita tai niiden osia. Hammasproteesin puhdistus ja desinfiointi voi olla tarpeen sienitulehduksen tai muiden limakalvotulehdusten hoitamiseksi.

Vaikuttaako tupakointi tekonivelleikkaukseen?

Tupakointi aiheuttaa monenlaisia muutoksia suussa. Vaikea-asteinen hampaiden kiinnityskudossairaus on tupakoivilla yleisempää. Tupakoivalla on kuitenkin vähemmän sairaudesta kertovaa ienverenvuotoa. Tämä viivästyttää kiinnityskudossairauksien havaitsemista. 

Tupakointi heikentää verenkiertoa, joten tupakoivilla haavat paranevat huonommin.

Tupakoinnin lopettaminen vaikuttaa edullisesti iensairauksien paranemiseen ja hoitotulokseen.

Hyvä muistaa

  • Puhdista suu, hampaat ja proteesit huolellisesti aamuin illoin fluorihammastahnalla.
  • Syö kunnon ateriat ja terveelliset välipalat.
  • Vältä makeita välipaloja ja napostelua.
  • Paras janojuoma on vesi.
  • Käytä tarvittaessa fluoritabletteja tai/ja ksylitolituotteita.
  • Käy säännöllisesti hammaslääkärillä tutkimuksessa.

1
Miten hoidan suuta tekonivelleikkauksen jälkeen?

Tekonivelpotilaan on kiinnitettävä erityistä huomiota suun ja hampaiden hoitoon. Hyvällä kotihoidolla estetään suun alueen tulehdusten syntyminen. Tärkeintä on huolellinen hampaiden puhdistus aamuin illoin fluorihammastahnalla. Hammasvälit puhdistetaan hammaslangalla tai hammasväliharjalla. Myös proteesit tulee puhdistaa säännöllisesti. 

Muita kuin kiireellistä hoitoa vaativia hampaiden ja suun hoitotoimenpiteitä on hyvä välttää kahden kuukauden ajan tekonivelleikkauksen jälkeen.

Jatkossa tekonivelestä on aina syytä mainita hoitavalle hammaslääkärille. Hammashoidon toimenpiteet tehdään tarvittaessa antibioottisuojauksessa.

Monet lääkkeet kuivattavat suuta. Ksylitolipurukumin tai -pastillien käyttö helpottaa oireita. Suuta voi myös kostuttaa vedellä tai apteekista saatavilla kuivan suun hoitoon tarkoitetuilla tuotteilla.

Henkilökohtaiset suun kotihoito-ohjeet saat omalta hammaslääkäriltäsi tai suuhygienistiltä.

Custom addthis block