Hampaiden puhdistus

Puhdista hampaat huolellisesti vähintään kahdesti päivässä fluorihammastahnalla ja pehmeällä hammasharjalla. Puhdistaminen poistaa bakteeriplakin hampaiden pinnoilta, hammasväleistä ja ienrajoista. Se estää hampaiden reikiintymistä ja ientulehdusta. Kiinnitä hampaiden puhdistukseen erityistä huomioita, jos käytät hammasproteeseja tai suussasi on oikomislaitteita.

Miksi hampaat kannattaa puhdistaa?

Suun ja hampaiden terveys on yhteydessä koko kehon terveyteen. Puhtaat hampaat pysyvät terveinä. Terveillä, kauniilla, puhtailla hampailla on helppo hymyillä. Ne lisäävät itseluottamusta ja luovat hyvänolon tunteen suuhun.

Pese hampaat aamuin illoin käyttäen pehmeää hammasharjaa ja fluorihammastahnaa.

Miten puhdistan hampaani?

Pese hampaat ainakin aamulla ja illalla käyttäen pehmeää hammasharjaa ja fluorihammastahnaa.

  • Alle 3-vuotiaille suositus on kahdesti päivässä sipaisu tai riisiryynin kokoinen pieni määrä hammastahnaa, jonka fluoridipitoisuus on 1 000–1 100 ppm (parts per million) eli 0,10–0,11 %.
  • 3–5-vuotiaille suositellaan kahdesti päivässä lapsen pikkusormen kynnen tai herneen kokoista nokaretta tahnaa, jonka fluoridipitoisuus on 1 000–1 100 ppm.
  • 6 vuoden iästä alkaen suositus on kahdesti päivässä 0,5–2 cm:n kokoinen nokare tahnaa, jonka fluoridipitoisuus on 1 450 ppm.
  • Jos käyttöveden fluoridipitoisuus on yli 0,7 mg/l (0,7 ppm) mutta alle 1,5 mg/l, alle 6-vuotiaille suositellaan tahnaa, jonka fluoridipitoisuus on enintään 500 ppm.
  • Fluorihammastahnan käyttöä ei suositella alle 6-vuotiaille, jos juomaveden fluoridipitoisuus on yli 1,5 mg/l.

Päivittäistavarakaupan tavallisimmissa aikuisten hammastahnoissa fluoridipitoisuus on yleensä noin 1 500 ppm.

Lasten tahnojen sekä harvinaisempien ja erikoisliikkeissä myytävien hammastahnojen fluoridipitoisuus kannattaa aina tarkistaa tuoteselosteesta.

1 + 2. Taka- ja sivualueella kallista hammasharjaa niin, että harjasten päät puhdistavat ienrajan, sekä posken että kielen puolelta. 3. Harjaa etualue huulen puolelta. 4. Etualuetta kielen puolelta harjattaessa käännä harja vähän pystyyn. 5. Harjaa myös purupinnat.

Harjaa samalla tavalla ylähampaat.

Harjaa vähintään 2 minuuttia. Harjaa järjestelmällisesti kaikki hampaat ienrajaa myötäillen. Liikuta harjaa nykyttäen eteen ja taakse. Älä paina kovaa. Sähköhammasharjaa käyttäessä älä nykytä.

Harjauksen päätteeksi sylje tahna pois suusta. Halutessasi voit kevyesti huuhdella suun pienellä määrällä vettä. Suuhun pitäisi jäädä pesun jälkeen fluoria, joten älä purskuttele voimakkaasti suurella vesimäärällä.

Karies (hallinta) Käypä hoito -suosituksen mukaan tahnan sisältämän fluorin vaikutusta hampaistossa saadaan tehostetuksi lisäämällä harjauskertoja ja tahnan määrää sekä purskuttelemalla tahna-sylkivaahtoa jonkin aikaa harjauksen jälkeen.

Kouluikäisten ja sitä vanhempien, joiden hampaiden reikiintymisriski on suurentunut, on hyvä olla harjauksen jälkeen syömättä ja juomatta noin 2 tuntia.

Käytä hammasvälien puhdistamiseen päivittäin hammaslankaa tai -väliharjaa.  

Muista vaihtaa hammasharja säännöllisin väliajoin.

Onko sähköhammasharjan käyttö suositeltavaa?

Sähköhammasharjalla saat hampaat tehokkaasti puhtaaksi. Se on hyvä apuväline, jonka etuna on pieni, pehmeä, nopeaa puhdistusliikettä tekevä harjasosa.

Käytä harjaa laitteen ohjeen mukaan. Harjaa järjestelmällisesti, jotta kaikkien hampaiden kaikki pinnat tulevat puhdistetuiksi. Älä paina liian kovasti.

Suurinta osaa sähköhammasharjoista käytetään niin, että harjalla ei nykytetä, vaan sitä kuljetetaan hitaasti hammaskaarella ienrajaa myötäillen niin, että kaikkien hampaiden kaikki pinnat puhdistuvat. Sähköhammasharja tekee nykyttävän, puhdistavan liikkeen. Osaa esimerkiksi ultraäänihammasharjoista kuitenkin käytetään nykyttäen.
 


Tutustu I love suu -kampanjaan

  • I Iove suu on Hammaslääkäriliiton valtakunnallinen suunterveyden kampanja.
  • Painopiste on tavallisimpien suun sairauksien – karieksen ja parodontiitin – ennaltaehkäisyssä, varhaishoidossa ja omahoidossa sekä suomalaisten suunterveyden parantamisessa.
  • Muistutamme myös suunterveyden merkityksestä yleisterveydelle.
  • ilovesuu.fi
  • Seuraa kampanjan Facebook-sivuja
1
Vinkit hyvään hammasharjaan ja harjaamiseen

Hyvä hammasharja on pehmeä, sopivan kokoinen ja sen varsi on hyvin käteen sopiva. Riittävän pienellä harjalla pystyt puhdistamaan ahtaatkin kohdat. Sähköhammasharjalla on monissa tutkimuksissa todettu päästäävän puhtaaseen lopputulokseen helpommin kuin manuaaliharjaa käyttäen.

Hampaiden puhdistus on tekniikka-, ei voimalaji. Kovalla hammasharjalla ja liiallisella voimalla voit vahingoittaa ikeniä ja hampaita. Varsinkin paljastuneet hammaskaulat voivat kulua.

Harjaus on hyvä aloittaa takahampaista. Jos harjaamisen aloittaa helpoimmasta kohdasta, voivat takahampaat helposti jäädä liian vähälle puhdistukselle.

Hampaiden sivupinnoilla harjan tulee olla vinossa kulmassa ienreunaa vasten, jolloin se koskettaa sekä hampaita että ikeniä. Ienreuna on tärkein puhdistettava kohta.

Huolellinen harjaus kestää noin 2 minuuttia.

Custom addthis block