Odottavan äidin suunterveys

Raskausajan hormonitoiminnan muutokset aiheuttavat monenlaisia muutoksia myös suussa. Hampaiden reikiintymisriski kasvaa, ja ientulehdukset pahenevat helposti. Siksi säännöllinen hampaiden puhdistus ja terveelliset ruokatottumukset ovat erityisen tärkeitä.

Hampaiden reikiintymisriski kasvaa raskausaikana, ja ientulehdus pahenee helposti.

Odottavan äidin hormonitoiminnassa tapahtuu muutoksia, joiden seurauksena suu happamoituu eli syljen pH laskee.

Sylki ehkäisee reikiintymistä, koska se palauttaa syömisen jälkeen suun pH:n happamasta normaaliksi ja auttaa happojen liuottamien mineraalien palautumista hampaan pinnalle. Raskauden aikana hampaiden reikiintymisriski kasvaa, koska tämä syljen korjaava vaikutus saattaa heiketä. Lisäksi raskauden aikana tulee helposti nautittua usein välipaloja, jolloin happohyökkäysten määrä lisääntyy.

Runsas oksentelu raskauden aikana lisää myös suun happamuutta ja lisää eroosioriskiä. Suun pH:n saa normaaliksi esimerkiksi juustoviipaleella tai ksylitolituotteilla.

Raskauden lopulla ja imetyksen aikana suunterveydelle haitalliset bakteerit (esim. mutans streptokokit) lisääntyvät. Syljen puskurointikyky palautuu kuitenkin heti synnytyksen jälkeen.

Muista huolellinen hampaiden puhdistus ja
terveelliset ruokatottumukset

Hampaiden puhdistaminen säännöllisesti ja huolellisesti sekä terveelliset ruokatottumukset raskauden aikana ovat tärkeitä.

Käytä ksylitolia

Ksylitolituotteita kannattaa käyttää säännöllisesti jo raskausaikana. Tutkimusten mukaan äidin ksylitolin käyttö edistää myös lapsen suunterveyttä. Säännöllinen ksylitolin nauttiminen voi estää hampaiden reikiintymistä aiheuttavan mutans-streptokokkibakteerin tartunnan lapsen suuhun.

Ientulehdus voi pahentua

Ientulehdus voi raskauden aikana pahentua. Hampaan kiinnityskudosten vastustuskyky hampaan pinnalle kertyvää plakkia vastaan voi heikentyä. Ikenet saattavat vuotaa herkästi verta, jos plakkia on suussa vähänkin. Raskaus ei kuitenkaan itsessään automaattisesti aiheuta ientulehdusta.

Ientulehdus voi johtaa parodontiittiin eli hampaan kiinnityskudossairauteen. Parodontiitti saattaa tutkimusten mukaan lisätä keskossynnytyksen riskiä.

Suu ja hampaat kannattaa hoitaa kuntoon viimeistään silloin, kun suunnittelee raskautta.
 

Lähde: Honkala S, Heikka H, Heikkinen AM, Helenius-Hietala J, Sirviö K. Terve suu. 4., uudistettu painos. Helsinki: Kustannus Oy Duodecim, 2020, s. 136–138.

1
Suunhoitotoimenpiteet raskauden aikana
 • Raskausaikana tulee välttää laajoja hoitotoimenpiteitä hammaslääkärin vastaanotolla. Siksi on hyvä hoidattaa suu kuntoon jo raskauden suunnitteluvaiheessa ja huolehtia säännöllisistä suun tutkimuksista hammaslääkärillä.
   
 • Ensimmäisellä kolmanneksella voidaan tehdä suun perustutkimus ja suun sairauksia ehkäiseviä toimenpiteitä. Joskus pahoinvointi voi vaikeuttaa hoitoa tai estää hoidon kokonaan.
   
 • Jos korjaavalle hoidolle tulee tarvetta, se on parasta tehdä keskikolmanneksella.
   
 • Viimeisellä kolmanneksella vältetään hoitotoimenpiteitä esimerkiksi siksi, että hoitoasento hammaslääkärissä voi tuntua hankalalta ja vauva voi painaa sisäelimiä, palleaa ja/tai suuria verisuonia, jolloin saattaa alkaa pyörryttää.
   
 • Akuutit vaivat hoidetaan koko raskauden ajan.
   
 • Raskausaikana esimerkiksi särkylääkkeiden käyttö on rajoitetumpaa.
   
 • Raskausaikana ei tarvitse välttää puudutusta. Hampaat voidaan puuduttaa kuten muulloinkin.
   
 • Röntgenkuvia voidaan ottaa tarpeen mukaan, niitä ei tarvitse siirtää otettavaksi raskausajan jälkeen. Myöskään lisäsuojausta ei tarvita. Säteilymäärät ovat erittäin pienet, eikä säteily kohdistu suoraan vatsan alueelle (lisätietoa Säteilyturvakeskus STUK:n sivuilta).

Custom addthis block