Sydänsairaudet ja suu

Hampaiden kiinnityskudossairauden eli parodontiitin on todettu lisäävän mm. sydäninfarktin ja sydämen sisäkalvon tulehduksen eli endokardiitin riskiä. Suun ja hampaiden säännöllinen ja huolellinen omahoito on erityisen tärkeää sydänsairaille.

Miten suunterveys vaikuttaa sydänsairauksiin?

Hyvä suunterveys on osa yleisterveyttä, hyvinvointia ja elämänlaatua. Suun ja hampaiden terveys kytkeytyy myös sydämen terveyteen. Suu on syytä pitää terveenä ja pyrkiä ehkäisemään suutulehduksia ennalta tehokkaalla omahoidolla.

Suussa piileskelevät krooniset tulehdukset kannattaa hoitaa ajoissa, sillä ne voivat olla osana useiden kansantautien, kuten sydän- ja verisuonisairauksien taustalla.

Suun sairauksista varsinkin hampaiden kiinnityskudosta tuhoava parodontiitti lisää sydän- ja aivoinfarktin riskiä.

Suun sairauksia lisäävät esimerkiksi huono suuhygienia, tupakointi, perinnölliset tekijät sekä tietyt yleissairaudet ja lääkitykset, kuten huonossa hoitotasapainossa oleva diabetes. Sairastumisriski suun sairauksiin, kuten muihinkin sairauksiin, vaihtelee kuitenkin yksilöittäin.

Parodontiitti tuhoaa vähitellen hampaiden kiinnityskudoksia. Edetessään sairaus saa hampaat vähitellen irtoamaan ja heikentää yleisterveyttä sekä kokonaishyvinvointia.

Parodontiitti ylläpitää elimistössä matala-asteista tulehdusta, joka edistää myös sydänsairauksien kehittymistä. Tulehtunut ienkudos voi olla jopa kämmenen laajuinen.

Ientaskuista bakteerit pääsevät verenkiertoon, joten suun tulehduksilla on hyvä mahdollisuus levitä myös muualle kehoon.

Parodontiitti etenee hitaasti ja on aluksi jopa oireeton. Hoitamattomana se voi edetä vaikea-asteiseksi ja -hoitoiseksi. Siksi säännöllinen hammaslääkärin tutkimus ja hoito on tärkeää. Mitä aiemmin sairaus löydetään, sen helpommin se saadaan kuriin.

Riski koskee kaikkia, mutta erityisesti läppä- ja muita sydämen rakennevikoja sairastavia, jotka ovat vaarassa sairastua hengenvaaralliseen sydämen sisäkalvon bakteeritulehdukseen.

Jos suuhygienia on huono, bakteereja pääsee verenkiertoon päivittäin esimerkiksi hampaiden harjauksen ja jopa pureskelun aikana. Siksi suun ja hampaiden säännöllinen itsehoito estää endokardiittia tehokkaimmin.

Hampaattomuus ei vähennä suutulehdusten riskiä. Vaikka omat hampaat on menetetty, voi proteesin pinnoilla olla runsaasti sieni- ja bakteerikasvustoa. Tutkimusten mukaan noin joka kolmannella hammasproteesin käyttäjällä on tulehdus proteesin alla.

Vaikea-asteinen parodontiitti on yleisempää tupakoivilla. Tupakoivilla on kuitenkin vähemmän tulehduksesta seuraavaa ienverenvuotoa. Siksi hampaiden kiinnityskudossairaudet pääsevät helposti etenemään huomaamatta. Tupakoinnin lopettaminen vaikuttaa myönteisesti myös kiinnityskudossairauksien paranemiseen ja hoitotulokseen. 

Lisäksi monet verenpaine- ja sydänlääkkeet kuivattavat suuta.

Milloin endokardiittia ehkäistään 
​etukäteen otettavalla antibioottiannoksella?

Suun bakteereja voi päästä verenkiertoon myös sellaisten hoitotoimenpiteiden yhteydessä, joihin liittyy verenvuotoa. Tällaisia toimenpiteitä ovat esimerkiksi hammaskiven poistohampaan poisto ja suun alueen leikkaukset.

Sydänsairauksia, joiden yhteydessä on aiheellista käyttää endokardiitin ehkäisyä etukäteen otettavalla antibioottiannoksella, ovat:

  • läppävika, tekoläppä, kun läpän korjauksessa on käytetty keinoainetta
  • sydämensiirto, kun on kehittynyt läppävika
  • jotkut synnynnäiset sydänviat ja niihin liittyvät korjaustoimenpiteet
  • aiemmin sairastettu endokardiitti.

Muille etäinfektioille (sepsis/”verenmyrkytys”, nikamatulehdus, vatsakalvontulehdus jne.) alttiita voivat olla henkilöt, joiden puolustuskyky on heikentynyt jonkin sairauden, lääkityksen tai korkean iän vuoksi. Antibiootteja käytetään joskus myös toimenpiteen laajuuden ja/tai toimenpidealueen tulehtuneisuuden vuoksi.

Keskustele oman lääkärisi kanssa, tulisiko sinun kohdallasi tällaista suojausta käyttää.

Hyvä muistaa

  • Puhdista hampaat, hammasvälit ja proteesit huolellisesti aamuin illoin fluorihammastahnalla.
  • Syö kunnon ateriat ja terveelliset välipalat.
  • Vältä makeita välipaloja ja napostelua.
  • Paras janojuoma on vesi.
  • Käytä tarvittaessa fluoritabletteja tai/ja ksylitolituotteita.
  • Käy säännöllisesti hammaslääkärillä tutkimuksessa.

1
Jos olet menossa verenvuotoa aiheuttavaan toimenpiteeseen

Joidenkin sydänsairauksien, etenkin eteisvärinän kohdalla tukosten estoon käytetään veren hyytymistä estävää lääkitystä (esim. Marevan®) ja näiden potilaiden tulee tarkistuttaa INR-arvo ennen verenvuotoa aiheuttavia toimenpiteitä. Arvon pitäisi olla samalta tai edelliseltä päivältä. Lääkitystä ei pidä tauottaa. Suun alueen toimenpiteet voidaan pääsääntöisesti tehdä, kun INR on alle 2,8–3,0.

Uudet verenohennuslääkkeet vaativat tapauskohtaista arviota. Hammaslääkäri voi tauottaa näitä lääkkeitä yhdessä lääkärisi kanssa.

Sepelvaltimon pallolaajennuksen ja metalliverkkoputken (stentin) asennuksen jälkeen käytetään ainakin vuoden ajan yhdessä asetyylisalisyylihappoa ja klopidogreelia (Plavix®). On tärkeää, ettei näitä lääkkeitä keskeytetä hammashoidon yhteydessä. Infarktin jälkeen hammashoito on suositeltavaa vasta 4–6 kk:n kuluttua.

 


Tutustu I love suu -kampanjaan

  • I Iove suu on Hammaslääkäriliiton valtakunnallinen suunterveyden kampanja.
  • Painopiste on tavallisimpien suun sairauksien – karieksen ja parodontiitin – ennaltaehkäisyssä, varhaishoidossa ja omahoidossa sekä suomalaisten suunterveyden parantamisessa.
  • Muistutamme myös suunterveyden merkityksestä yleisterveydelle.
  • ilovesuu.fi
  • Seuraa kampanjan Facebook-sivuja

Custom addthis block