Ientulehduksen hoito

Ientulehdusta voi parantaa ja estää pitämällä hampaiden kaikki pinnat puhtaana bakteeriplakista. Itsehoito on tärkeintä ientulehduksen hoidossa. Ientulehduksen mahdollinen eteneminen hampaiden kiinnityskudosten tuhoutumista aiheuttavaksi parodontiitiksi tulisi havaita jo varhain.

Miten ientulehdusta voi hoitaa?

Ientulehdusta voi hoitaa ja estää pitämällä hampaiden kaikki pinnat puhtaana bakteeriplakista. Itsehoitoon kuuluu säännöllinen hampaiden puhdistus pehmeällä hammasharjalla vähintään kaksi kertaa päivässä. Ienrajojen huolellinen puhdistaminen on tärkeää. Hammasvälit tulee puhdistaa päivittäin hammaslangalla, harjatikulla tai hammasväliharjalla.

Itsehoito on tärkeintä ientulehduksen hoidossa. Jos ien vuotaa verta hampaita harjatessa, puhdista aluetta tavanomaista useammin ja tarkemmin muutaman päivän ajan. Kun bakteeriärsytys vähenee, verenvuoto ikenistä loppuu.

Bakteeriplakin poistamista voi vaikeuttaa hampaiden pinnoille muodostunut hammaskivi tai esimerkiksi hammaspaikkojen lohkeamat tai ylimäärät.

Hammashoidossa bakteeripeite ja hammaskivi poistetaan yleensä ultraäänilaitteella ja/tai käsi-instrumenteilla. Plakin kiinnittymistä lisäävät täyte- ja kruunuylimäärät poistetaan hiomalla. Lohjenneet täytteet korjataan paikka-aineilla.

Säännöllinen hammaslääkärin tekemä hampaiden kiinnityskudosten tutkimus on tärkeää. Ientulehduksen mahdollinen eteneminen hampaiden kiinnityskudosten tuhoutumista aiheuttavaksi parodontiitiksi tulisi havaita jo varhain. Silloin tauti saadaan pysäytettyä parodontiitin varhaishoidolla, eikä kudosvaurioita pääse syntymään. Siksi hammaslääkärin tekemä suun tutkimus säännöllisin väliajoin on tärkeää.

Parodontiitin varhaishoito on potilaan ja suun terveydenhuollon yhteistyötä.
 


Tutustu I love suu -kampanjaan

  • I Iove suu on Hammaslääkäriliiton valtakunnallinen suunterveyden kampanja.
  • Painopiste on tavallisimpien suun sairauksien – karieksen ja parodontiitin – ennaltaehkäisyssä, varhaishoidossa ja omahoidossa sekä suomalaisten suunterveyden parantamisessa.
  • Muistutamme myös suunterveyden merkityksestä yleisterveydelle.
  • ilovesuu.fi
  • Seuraa kampanjan Facebook-sivuja
1

Custom addthis block