Hampaiden oikomishoito

Oikomishoito

Hampaita oiotaan erilaisten purentahäiriöiden vuoksi. Yleensä oikomishoitoa tehdään 9–12 vuoden iässä, mutta myös aikuisten hampaita voidaan oikoa. Hoidossa käytetään irrotettavia tai kiinteitä oikomiskojeita. Oikomishoidon aikana hampaiden huolellinen puhdistus on tavallistakin tärkeämpää.

Miksi hampaita oiotaan?

Yleisin syy oikomishoitoon on purentahäiriö, joka haittaa hampaiston normaalia kehitystä tai toimintaa. Virheellinen purenta voi estää kunnollisen pureskelun ja aiheuttaa pään ja kasvojen alueen kiputiloja.

Oikomishoidon aikana hampaiden huolellinen puhdistus on tavallistakin tärkeämpää.

Mikä aiheuttaa purentavirheen?

Purentavirheen tärkeimmät selittäjät löytyvät perinnöllisistä tekijöistä. Hampaiden virheasentoja voivat aiheuttaa myös jotkin tavat, kuten pitkään jatkunut peukalon tai tutin imeminen. Aikuisiällä purentavirheitä voi aiheuttaa hampaiden menetys.

Minkä ikäisenä oikomishoitoon?

Oikomishoitoa voidaan tehdä jo alle kouluikäisille. Silloin hoidon syynä voi olla esimerkiksi ristipurenta, joka ohjaa alaleukaa sivulle hampaita yhteen purtaessa. Tavallisimmin oikomishoitoa tehdään 9–12 vuoden iässä, jolloin leukojen kasvuun voidaan vielä vaikuttaa.

Ikä ei kuitenkaan estä oikomishoitoa, vaan myös aikuisten hampaita voidaan oikoa.

Millaisia ovat oikomiskojeet?

Oikomiskojeet ovat irrotettavia tai kiinteitä. Irrotettava koje on yleensä muovia sekä metallipinteet, jotkat varmistavat laitteen paikallaan pysymisen. Koje otetaan suusta syömisen ajaksi ja puhdistusta varten.

Hoidosta riippuen irtokojetta voidaan käyttää jatkuvasti tai vain iltaisin ja öisin. Lapsilla öisin pidettävien irtokojeiden tarkoitus on ohjata leukojen kasvua suotuisaan suuntaan. Tällaisia kojeita ovat esimerkiksi niskavetolaitteet ja aktivaattorit.

Useimmiten käytetään kiinteitä kojeita, joissa hampaita siirretään kaarilangan ja siihen kiinnitettävien kumilenkkien tai jousien avulla. Kiinteät oikomiskojeet kiinnitetään yleensä hampaiden etupinnalle liimattavilla kiinnikkeillä ja takahampaisiin kiinnitettävillä metallirenkailla. Kiinteää oikomiskojetta ei voi itse poistaa suusta.

Hampaiden puhdistus oikomishoidon aikana

Oikomishoidon aikana hampaiden huolellinen puhdistus on erittäin tärkeää. Varsinkin kiinteät oikomiskojeet vaikeuttavat hampaiden puhdistamista. Tämä altistaa hampaat reikiintymiselle ja kiinnikkeiden viereisen ikenen tulehtumiselle.

Puhdistamiseen joutuu kojeiden pitoaikana kiinnittämään normaalia enemmän huomiota. Puhdistaminen vie myös jonkin verran enemmän aikaa. Katso Puhtaat hampaat -sivuston video oikomiskojeiden puhdistuksesta.

Oikomishoidossa oleville on suunniteltu myös puhdistusta helpottavia lisävälineitä, kuten erikoisvalmisteinen hammasharja ja sähköhammasharjan erikoisvalmisteinen harjasosa.

Kuinka kauan oikomishoito kestää?

Lapsilla aktiivinen oikomishoito kestää yleensä pari vuotta hoidon nivoutuessa leukojen kasvuun ja pysyvien hampaiden puhkeamiseen. Luustoperäisten purentavirheiden hoito kestää yleensä pituuskasvun päättymiseen asti.

Aikuisilla yksittäisen hampaan asennon korjaus saattaa kestää vain muutaman kuukauden, mutta laaja hoito voi viedä kahdesta kolmeen vuotta. Aikataulun määrää hampaiden liikkumisvauhti luussa. Hampaita ei voi siirtää nopeammin kuin luusolut sallivat.

Hoitoa seuraa yleensä ylläpitovaihe, jotta siirretyt hampaat eivät palaudu takaisin. Hoidossa käytetään useimmiten irrotettavaa muovilevyä tai hampaiden taakse kiinnitettävää teräslankaa.

Riittääkö pelkkä oikomishoito?

Joskus oikomishoito vaatii joidenkin hampaiden, yleensä muutaman välihampaan poistamista, jotta kaikki hampaat saadaan mahtumaan hammaskaarelle. Joskus, etenkin maitohammasvaiheessa purennan kehitystä voidaan ohjata myös hampaiden välipintoja hiomalla.

Vaikeita purentavirheitä ei aina pystytä hoitamaan pelkällä oikomishoidolla, vaan hampaiden siirron lisäksi myös leukoja pitää siirtää uuteen asentoon. Silloin hoitoon kuuluu myös leuan leikkaustoimenpiteitä.