Hammasproteesit, kruunut, sillat ja laminaatit

Paljon paikattuja ja pitkälle vaurioituneita hampaita voidaan korjata kruunutus- ja laminaattihoidoilla. Puuttuvia hampaita voidaan korvata siltaproteeseilla, implanttihoidoilla tai irrotettavilla ranka-, osa- tai kokoproteeseilla.

Mikä on hammaskruunu?

Hammaskruunu on hampaan näkyvä osa. Keinotekoisella hammaskruunulla voidaan korvata esimerkiksi reikiintymisen tai lohkeamisen vaurioittama hampaan näkyvä osa.

1. Etuhampaat on hiottu pilareiksi kruunuja varten. 2. Kruunut on kiinnitetty muovisementillä.

Mikä on hammassilta?

Hammaskaaresta puuttuvia hampaita voidaan korvata usean hammaskruunun muodostamalla kiinteällä siltaproteesilla.

Puuttuvien hampaiden kohdalle muotoillaan hampaan näköiset kruunuväliosat ja viereisiin hampaisiin tehdään hammaskruunut. Nämä yhdistetään toisiinsa, jolloin syntyy siltarakenne.

Mistä materiaalista hammaskruunut ja -sillat valmistetaan?

Hammaskruunujen ja -siltojen rungot valmistetaan keraamisesta materiaalista tai metallista, useimmiten kultaseoksesta. Metallirunko päällystetään posliinilla.

Kruunuissa ja silloissa purupinta ja suun puoleinen pinta voi olla myös metallia ja vain ulospäin näkyvä pinta hampaanväristä materiaalia.

Mikä on kevytsilta?

Kevytsilta on hammassilta, joka liimataan puuttuvan hampaan viereisten hampaiden pinnoille. Viereisistä hampaista voidaan joutua hiomaan jonkin verran kielenpuolelta, jotta kiinnitysrakenne mahtuu purentaan.

Kevytsilta ei kestä kovin suurta purentarasitusta. Siksi se toimii yleensä vain suun etualueella.

Mitä ovat hammaslaminaatit?

Laminaatit ovat etuhampaiden ulkopinnalle kiinnitettäviä, yleensä keraamisia kuoria, jotka kiinnitetään muovisementillä. Laminaateilla voidaan korjata hampaiden väriä ja muotoa.

Kiinnityksen varmistamiseksi ja hampaiden luonnollisen paksuuden säilyttämiseksi omien hampaiden pintaa joudutaan usein ensin hiomaan.

 

 

 

 

 

1. Tummuneen etuhampaan pinnasta on hiottu ohut kerros laminaattia varten.
2. Laminaatti on kiinnitetty paikoilleen muovisementillä.

Mitä implanttihoito tarkoittaa?

Implantti on leukaluuhun kiinnitettävä, useimmiten titaanista valmistettu keinojuuri. Se kiinnittyy ja mukautuu leukaluuhun yleensä muutamassa kuukaudessa. Implantteihin voidaan kiinnittää esimerkiksi kruunuja, siltoja tai irtoproteeseja.

Implanteilla voidaan korvata proteettisesti yksi hammas tai useita hampaita. Myös hampaattoman leuan kokoproteesi on mahdollista korvata implanttisillalla tai proteesin voi kiinnittää implanttijuuriin (kuvat alla).

1. Implanteissa on kiinnikkeet peittoproteesia varten. 2. Peittoproteesi kiinnitetään kiinnikkeisiin "neppareilla".

Millaisia irrotettavia proteeseja voi tehdä, kun omia hampaita on jäljellä?

Metallista valettu osaproteesi eli rankaproteesi tukeutuu omiin jäljellä oleviin hampaisiin ja pysyy hyvin paikallaan. Rankaproteesissa omien hampaiden ienrajat jäävät yleensä vapaiksi. Yläleuan rankaproteesi ei peitä suulakea kovin laajasti.

Muovinen osaproteesi nojaa suun limakalvoon ja myötäilee omien hampaiden ienrajoja. Proteesin pysyvyyttä voi parantaa kiinnittämällä se omiin hampaisiin. Koska proteesi ulottuu laajasti hampaiden ja ikenien raja-alueelle, on hampaiden, varsinkin ienrajojen huolellinen puhdistaminen tärkeää hampaiden reikiintymisen ja ientulehduksen ehkäisemiseksi.

1. Alaleuan rankaproteesi 2. Muoviset levyosaproteesit 3. Yläleuan kokoproteesi

Aiheuttaako osaproteesi hampaiden reikiintymistä?

Osaproteesit eivät sinällään aiheuta reikiintymistä. Proteesia koskettavien hampaiden pinnoille kuitenkin kerääntyy helposti bakteeriplakkia. Jos näitä alueita ei puhdista huolellisesti, hampaat voivat reikiintyä.

1
Miten irrotettavia proteeseja hoidetaan?

Irrotettavat osa- ja kokoproteesit puhdistetaan päivittäin huolellisesti proteesiharjalla.

Noin kerran viikossa ne on lisäksi hyvä puhdistaa proteesien desinfiointiin tarkoitetulla aineella, esimerkiksi poretableteilla. Niitä voi hankkia apteekeista tai päivittäistavarakaupoista.

Hammaslääkärikäyntien yhteydessä tarkistetaan, onko proteesien sopivuus edelleen hyvä, onko purentakorkeus säilynyt, aiheuttavatko proteesit hankaumia ja onko proteesin alla oleva limakalvo terve. Samalla arvioidaan proteesien mahdollinen korjaus- tai uusimistarve.

Katso tarkemmat irtoproteesien hoito-ohjeet

Tottuuko osaproteesiin helposti?

Yleensä proteesiin tottuminen vie jonkin aikaa. Kieli ja suun lihakset ovat tottuneet automaattisesti ohjaamaan ruokapalat tiettyihin kohtiin.

Kun suuhun laitetaan osaproteesi, pureskelupinta kasvaa ja automatiikka pitää oppia uudelleen. Tämä vaatii yleensä kärsivällistä harjoittelua.

Custom addthis block