Ksylitoli

Ksylitoli ehkäisee hampaiden reikiintymistä. Sitä on hyvä käyttää päivittäin vähintään 5 grammaa. Määrä vastaa esimerkiksi kuutta täysksylitolipurkkatyynyä. Ksylitoli suojaa hampaita, mutta se ei korvaa hampaiden harjausta fluorihammastahnalla ja pehmeällä hammasharjalla vähintään kahdesti päivässä.

Miten ksylitoli estää reikiintymistä?

Ksylitoli estää hampaiden reikiintymistä esimerkiksi ehkäisemällä reikiä aiheuttavien bakteerien, kuten mutans-streptokokkien kasvua ja toimintaa.

Aterian jälkeen nautittu ksylitoli ehkäisee happohyökkäystä. Se vähentää ravintoaineiden aiheuttamaa suun happamuutta ja bakteerien hampaan pinnalle tuottamia happoja.

Ksylitoli ei korvaa hampaiden harjausta.

Ksylitoli vähentää myös bakteeriplakin määrää ja plakin tarttumista hampaan pintaan. Silloin plakki on helpompi poistaa. Ksylitoli, etenkin purukumeissa, lisää myös syljen eritystä. Sylki sisältää hampaita suojaavia ainesosia.

Kuinka paljon ksylitolia päivittäin?

Ksylitolia on hyvä käyttää säännöllisesti aterioiden jälkeen. Suositeltu päiväannos on tutkimusten mukaan vähintään 5 grammaa. Määrä vastaa esim. kuutta täysksylitolipurkkatyynyä.

Suuri määrä ksylitolia voi aiheuttaa ripulioireita. Pitempään ksylitolia käyttäneet voivat nauttia suurempia annoksia ilman vatsaoireita.

Mitä enemmän tuotteessa on ksylitolia sitä parempi hampaille. Parhaan tuloksen saat käyttämällä täysksylitolituotteita säännöllisesti. Ksylitoli suojaa hampaita, mutta se ei korvaa hampaiden harjausta fluorihammastahnalla ja pehmeällä hammasharjalla vähintään kahdesti päivässä.

1
Mitä ksylitoli on?

Ksylitoli on makeutusaine, jota on luonnostaan esimerkiksi marjoissa ja hedelmissä. Ksylitolia valmistetaan teollisesti esimerkiksi koivun kuituaineesta. Siksi sitä kutsutaan myös koivusokeriksi. Ksylitoli vastaa makeudeltaan tavallista sokeria, lisäksi se maistuu viileän raikkaalle.  

Ksylitoli eroaa monista muista makeuttajista, koska hampaiden reikiintymistä aiheuttavat bakteerit eivät voi käyttää sitä ravintonaan. Päinvastoin ksylitoli estää näiden bakteerien toimintaa.

Custom addthis block