Ikääntyneen terveelliset ruokatottumukset

Monipuolinen ravinto ja säännöllinen ateriarytmi ovat edellytyksiä ikääntyneiden hyvinvoinnille. Ruoan pureskelu aktivoi sylkirauhasten toimintaa ja lisää syljeneritystä. Herkkuhetket on hyvä liittää aterian yhteyteen.

Ikääntyneen terveellisiin ruokatottumuksiin ja säännölliseen ateriarytmiin kuuluu aamupala, lounas, välipala, päivällinen ja iltapala. Jatkuvaa makeiden leivonnaisten ja jälkiruokien nauttimista tulee välttää. Herkkuhetket on hyvä liittää aterian yhteyteen.

Ruokajuomaksi suositellaan maitoa tai piimää. Aterioiden välillä paras janojuoma on vesi. Vettä on hyvä juoda riittävästi päivän mittaan, vaikkei janoa tuntuisikaan. Iän mukana janon tunne voi hävitä. Makeita ja happamia juomia tulee välttää.

Aterian päätteeksi on hyvä ottaa ksylitolipastilli. Imeskeltävät ksylitolipastillit tai -puristeet lisäävät syljeneritystä. Kun syljen määrä on riittävä, se edesauttaa suun ja hampaiden pysymistä terveinä, ja syöminen on vaivatonta.

 

Lähde: Honkala S, Heikka H, Heikkinen AM, Helenius-Hietala J, Sirviö K. Terve suu. 4., uudistettu painos. Helsinki: Kustannus Oy Duodecim, 2020, s. 178–179.

Custom addthis block