Hammastapaturmat

Hammastapaturmia ovat eriasteiset kruunu- ja juurimurtumat sekä hampaiden siirtymät ja irtoamiset. Hampaan lohjetessa hammaslääkäri yleensä tasoittaa lohkeaman reunat hiomalla tai korvaa lohjenneen osan paikkamateriaalilla. Jos pysyvä hammas on lohjennut syvältä paljastaen hampaan ydinontelon, hampaaseen täytyy yleensä tehdä juurihoito ennen paikkausta. Irronnut pysyvä hammas pyritään aina istuttamaan takaisin juurikuoppaansa. Tapaturmaisesti irronnutta maitohammasta ei kuitenkaan kiinnitetä uudelleen.

Mitä ovat yleisimmät hammastapaturmat?

Hammastapaturmia tulee erilaisissa arkipäivän tilanteissa. Niitä sattuu urheillessa, mutta myös kaatumiset ja liukastumiset ovat yleisiä. Määrällisesti eniten tapaturmia sattuu leikki-ikäisille, jotka lyövät etuhampaansa.

Hammastapaturmat jaotellaan hampaan kovakudoksen vammoihin ja hampaan tukikudoksen vammoihin. Kovakudosvammoja ovat eriasteiset kruunu- ja juurimurtumat. Tukikudosvammoja ovat hampaiden siirtymät tai irtoamiset.

Jos pysyvä hammas irtoaa, säilö se maitoon hammaslääkärille menon ajaksi.

Hampaiden murtumat

Erilaisia hammasmurtumia (kuva yllä):

1) vasemmalla ylhäällä: kiilteen murtuma

2) oikealla ylhäällä: kruunun murtuma

3) vasemmalla alhaalla: kruunu-juurimurtuma

4) oikealla alhaalla: juurimurtuma

Miten toimia hammastapaturman sattuessa?

Jos hampaan kruunuosasta murtuu pieni pala, se ei vaadi välitöntä ensiapua. Jos hampaasta murtuu iso pala, hammasta vihloo voimakkaasti, hammasta särkee tai hammas heiluu, kannattaa ottaa yhteyttä hammaslääkäriin.

Jos pysyvä hammas irtoaa kokonaan, tulee ottaa välittömästi yhteyttä hammaslääkäriin. Pysyvä hammas pyritään aina istuttamaan takaisin juurikuoppaansa. Maito on paras neste hampaan säilyttämiseen hammaslääkärille menon ajaksi. Jos maitoa ei ole, hammasta voi pitää kielen alla tai sen voi kääriä kosteaan paperiin. Lohjenneet palat kannattaa ottaa mukaan hammashoitolaan.

Hampaan ennuste on hyvä, jos se saadaan istutettua kuoppaansa alle 30 minuutissa. Parasta olisi saada hammas paikoilleen jo tapaturmapaikalla. Hammaskuoppaa ei pidä puhdistaa verihyytymästä, vaan hammas painetaan varovasti paikoilleen.  

Tapaturmaisesti irronnutta maitohammasta ei kuitenkaan kiinnitetä uudelleen.

Miten hammastapaturmia voi ehkäistä?

Erilaisissa urheilulajeissa, kuten jääkiekossa ja salibandyssa useimmat hammastapaturmat voisi ehkäistä käyttämällä asianmukaisia hammassuojia. Erilaisissa kamppailulajeissa on erityisen suuri riski saada hammas- tai leukavamma.

Miten lohjenneita hampaita hoidetaan?

Lohkeaman koosta riippuen hammaslääkäri yleensä tasoittaa lohkeaman terävät reunat hiomalla tai korvaa lohjenneen hampaan osan paikkamateriaalilla.

Jos pysyvä hammas lohkeaa syvältä paljastaen hampaan ydinontelon, hampaaseen täytyy ennen paikkaus- tai kruunutushoitoa tehdä yleensä juurihoito.  

Jos hammasta ei pystytä hoitamaan, se joudutaan poistamaan. Tällaisia voivat olla esimerkiksi pystysuunnassa haljenneet hampaat. Tarvittaessa poistettu hammas voidaan korvata implantilla tai jollakin hammasproteettisella ratkaisulla.