Hammasplakki

Hammasplakki on bakteerien muodostama vaalea kerros, joka kertyy hampaiden pinnoille. Jos hampaita ei puhdisteta kunnolla, bakteerien määrä kasvaa nopeasti. Hammasplakin bakteerit aiheuttavat tulehduksia, kuten ientulehdusta, hampaiden kiinnityskudosten tulehdusta ja hampaiden reikiintymistä. Kuvassa plakkivärjätyt hampaat.

Mitä on hammasplakki?

Hammasplakki on hampaiden pinnalle kertynyt bakteerien ja niiden aineenvaihduntatuotteiden muodostama kerros.

Hampaan pinnalla on syljen proteiineista muodostunut kerros, pellikkeli, johon suun bakteerit kiinnittyvät. Ensimmäisenä kiinnittyvät yleensä tietyt streptokokki-bakteerit, jotka puolestaan kykenevät kiinnittämään runsaasti muita suun bakteereja.

Jos hampaita ei puhdisteta huolellisesti, bakteerien määrä hampaiden pinnalla kasvaa nopeasti. Pian hampaan pinnalle muodostuu järjestäytynyt bakteeriyhdyskunta, biofilmi. Biofilmin bakteerit kykenevät suojautumaan elimistön puolustustekijöiltä.

Miksi plakki on haitallista?

Hammasplakin bakteerit aiheuttavat useita hampaiston alueen tulehduksia, kuten ientulehdusta, hampaiden kiinnityskudosten tulehdusta ja hampaiden reikiintymistä.

Miten plakin muodostumista voi ehkäistä?

Hampaat kannattaa puhdistaa pehmeällä hammasharjalla ja fluorihammastahnalla vähintään kahdesti päivässä. Harjatessa tulee kiinnittää erityishuomio ienrajojen puhdistamiseen. Hampaiden välit puhdistetaan päivittäin hammaslangalla tai hammasväliharjalla.

Hampaiden puhdistamisen tehon voi tarkistaa plakkivärjäyksellä (kuvassa). Tähän tarkoitettuja väritabletteja saa apteekeista. Väritabletti pureskellaan hampaidenpesun jälkeen, suu huuhdotaan, ja tarkistetaan, onko hampaiden pinnoille jäänyt plakkia, joka näkyy punaisiksi värjäytyneinä kohtina. Näistä kohdista hampaiden puhdistusta on hyvä jatkossa tehostaa.

1
Millaisia bakteereita plakissa on?

Plakissa voi olla hampaiden reikiintymistä aiheuttavia, happoja tuottavia, happamassa ympäristössä viihtyviä bakteereita. Reikiintymistä aiheuttavat erityisesti mutans streptokokki -bakteerit, jotka viihtyvät varsinkin purupintojen uurteissa ja hampaiden kontaktipinnoilla.

Ienrajoissa ja ientaskuissa voi olla ientulehdusta ja hampaiden kiinnityskudosten tulehdusta aiheuttavia, hapettomassa tilassa viihtyviä, anaerobisia bakteereita.

  • 4 of 4

Custom addthis block