Fluori

Fluori vähentää hampaiden reikiintymistä, koska se estää bakteerien aiheuttamaa hammaskiilteen mineraalien liukenemista. Lisäksi fluori auttaa bakteerien jo liuottaman kiilteen uudelleen mineralisoitumista. Fluori ehkäisee myös hampaiden reikiintymistä aiheuttavien bakteerien aineenvaihduntaa ja happojen tuottoa.

Paljonko fluoria tulisi käyttää päivittäin?

Hampaat harjataan ainakin aamulla ja illalla pehmeällä hammasharjalla ja fluorihammastahnalla.

  • Alle 3-vuotiaille suositus on kahdesti päivässä sipaisu tai riisiryynin kokoinen pieni määrä tahnaa, jonka fluoridipitoisuus on 1 000–1 100 ppm (parts per million) eli 0,10–0,11 %.
  • 3–5-vuotiaille suositellaan kahdesti päivässä lapsen pikkusormen kynnen tai herneen kokoista nokaretta tahnaa, jonka fluoridipitoisuus on 1 000–1 100 ppm.
  • 6 vuoden iästä alkaen suositus on kahdesti päivässä 0,5–2 cm:n kokoinen nokare tahnaa, jonka fluoridipitoisuus on 1 450 ppm.
  • Jos käyttöveden fluoridipitoisuus on yli 0,7 mg/l (0,7 ppm) mutta alle 1,5 mg/l, alle 6-vuotiaille suositellaan tahnaa, jonka fluoridipitoisuus on enintään 500 ppm.
  • Fluorihammastahnan käyttöä ei suositella alle 6-vuotiaille, jos juomaveden fluoridipitoisuus on yli 1,5 mg/l.

Harjauksen tulisi kestää noin 2 minuuttia.

Harjauksen päätteeksi tahna syljetään pois suusta. Tarvittaessa voi kevyesti huuhdella suun pienellä määrällä vettä. Suuhun pitäisi jäädä pesun jälkeen hampaita suojaavaa fluoridia, joten voimakasta purskuttelua suurella vesimäärällä kannattaa välttää.

Karies (hallinta) Käypä hoito -suosituksen mukaan tahnan sisältämän fluorin vaikutusta hampaistossa saadaan tehostetuksi lisäämällä harjauskertoja ja tahnan määrää sekä purskuttelemalla tahna-sylkivaahtoa jonkin aikaa harjauksen jälkeen.

Harjauksen jälkeen tulisi olla syömättä ja juomatta mielellään noin 2 tuntia.

Milloin on syytä käyttää enemmän fluoria?

Lisäfluoria tarvitaan yleensä silloin, kun hampaiden reikiintymisen riski on erityisen suuri. Syynä voi olla esimerkiksi syljen erityksen pienentyminen.

Tavanomaisten hammastahnojen lisäksi fluoria saa esimerkiksi fluorigeeleistä, fluorihuuhteista, fluoritableteista sekä hammashoitolassa annosteltavista vahvoista fluorilakoista tai -liuoksista. Reseptilääkkeenä on saatavissa myös vahvaa, 5 000 ppm fluoria sisältävää hammastahnaa.

Vahvalla fluorilla on saatu hyviä tuloksia esimerkiksi sylkirauhasten alueelle sädehoitoa saaneilla ja juurikariesongelmaisilla potilailla.

1
Voiko fluori aiheuttaa kiillehäiriöitä?

Alle kouluikäisillä on tärkeä noudattaa oikeaa annostusta hammastahnan ja muiden fluorituotteiden käytössä hammasfluoroosin ehkäisemiseksi.

Liiallisesta fluorin saannista voi seurata fluoroosi, joka aiheuttaa pysyviin hampaisiin vaaleita läikkiä vielä kehittymässä olevan hampaan mineralisaatiohäiriön vuoksi.

Lasten fluorihammastahnan käyttö aloitetaan, kun ensimmäiset hampaat ovat puhjenneet. Alle 3-vuotiailla on suositeltu käyttämään kahdesti päivässä sipaisua tai riisiryynin kokoista pientä nokaretta tahnaa, jonka fluoridipitoisuus on 1 000-1 100 ppm (parts per million) eli 0,10-0,11 %.

3–5-vuotiaille suositellaan kahdesti päivässä lapsen pikkusormen kynnen kokoista nokaretta tahnaa, jonka fluoridipitoisuus on 1 000–1 100 ppm.

Poikkeuksena ovat asuinalueet, joilla käyttöveden fluoripitoisuus on yli 1,5 mg/l. Silloin alle 6-vuotiaille ei suositella fluorihammastahnan käyttöä.

Jos käyttöveden fluoridipitoisuus on yli 0,7 mg/l (0,7 ppm) mutta alle 1,5 mg/l, alle 6-vuotiaille suositellaan tahnaa, jonka fluoridipitoisuus on enintään 500 ppm.

Custom addthis block