Ikääntyneen hampaiden ja suun puhdistus

Suun ja hampaiden säännöllinen puhdistus ehkäisee monia suunsairauksia. Hampaat ja ienrajat puhdistetaan huolellisesti pehmeällä hammasharjalla ja fluorihammastahnalla aamuin illoin joka päivä. Myös hammasvälit ja hammasproteesit puhdistetaan päivittäin. Huonokuntoinen vanhus tarvitsee apua hampaiden ja suun puhdistamiseen.

Suun ja hampaiden säännöllinen puhdistus ehkäisee monia suunsairauksia. Hampaiden pinnalle kertyvä bakteeripeite eli plakki aiheuttaa ientulehdusta ja parodontiittia eli hampaiden kiinnityskkudossairautta sekä yhdessä sokerin kanssa hampaiden reikiintymistä. Bakteeripeite voi kovettua hammaskiveksi, joka edetessään ikenen alle tuhoaa hampaiden kiinnitystä.

Harjaa hampaat aamuin ja illoin fluorihammastahnaa käyttäen. Harjan tulee olla pehmeäharjaksinen ja sopivan kokoinen. Myös hammasvälit on syytä puhdistaa joko hammaslangalla, sopivan kokoisella hammasväliharjalla tai harjatikulla. On hyvä puhdistaa myös kielen pinta hammasharjalla tai siihen tarkoitetulla kielenpuhdistimella.

Hammasproteesin hoito

Hammasproteesin puhdistus on yhtä tärkeää kuin omien hampaittenkin puhdistaminen, sillä proteesin pinnalla voi elää sieni- ja bakteerikasvustoa.

Proteesi yöksi astiaan, jossa on pohjalla puhdasta vettä

 • Uutta tai korjattua proteesia voi pitää suussa myös yöllä ainakin totuttelun ajan.
 • Jos et pidä proteesia öisin suussa, laita se kannettomaan astiaan, jossa on pohjalla puhdasta vettä. Tee näin myös, jos limakalvolle tulee painokohtia tai ärsytystä.
 • Vaihda säilytysastian vesi päivittäin.
 • Proteesin alla limakalvolla olevat haavaumat voivat olla oire proteesin korjaustarpeesta, joten korjaustoimia varten hakeudu hammaslääkärin vastaanotolle.

Proteesit puhtaiksi joka päivä

 • Myös proteesit on puhdistettava päivittäin. Puhdistuksen ajaksi proteesi otetaan pois suusta.
 • Proteesi puhdistetaan harjaamalla joko pehmeällä proteesiharjalla tai muulla harjalla vedellä täytetyn lavuaarin yläpuolella. Näin estät proteesia luiskahtamasta lattialle ja rikkoontumasta (kuva).
 • Proteesin puhdistusaineena käytetään ei-hankaavaa proteesin puhdistamiseen tarkoitettua tahnaa. Tarvittaessa voi käyttää myös saippuapohjaista puhdistusainetta.
 • Puhdistuksen jälkeen huuhdo proteesi runsaalla vedellä.
 • Puhdistuksen apuna voi muutaman kerran viikossa käyttää päivittäistavarakaupassa ja apteekissa myytäviä puhdistustabletteja. Puhdistustablettien käyttöohjeet on hyvä lukea huolellisesti.
 • Älä pese proteesia kuumalla vedellä tai astianpesukoneessa.
 • Jokainen proteesi on yksilöllisesti tehty, ja siksi proteeseille annettavat puhdistusohjeet vaihtelevat. Kysy hammaslääkäriltäsi juuri sinun proteesillesi sopivat ohjeet.

 

 

 

 

 

 

Lähde: Honkala S, Heikka H, Heikkinen AM, Helenius-Hietala J, Sirviö K. Terve suu. 4., uudistettu painos. Helsinki: Kustannus Oy Duodecim, 2020, s. 180–181.

1
Huonokuntoinen vanhus tarvitsee apua suun puhdistamiseen

Sairaudet sekä voimien ja kykyjen ehtyminen johtavat avun tarpeeseen suun hoidossa, asuu ikääntynyt sitten kotona tai laitoksessa.

Kotiavun tai laitoshenkilökunnan tulee huolehtia ikäihmisen suuhygieniasta, tarvittaessa auttaa tätä puhdistamaan hampaansa tai puhdistaa ikäihmisen suu, hampaat ja proteesit päivittäin.

Jokaisella on oikeus puhtaaseen suuhun.

Custom addthis block