Hoitamattomuus käy kalliiksi

 

Joka toiselta suomalaiselta löytyy suusta jonkinasteinen – usein oireeton – krooninen tulehdus. Kun tulehdukset havaitaan ajoissa, vältytään vakavilta infektioilta ja komplikaatioilta.

Tuloksekas suun terveydenhuolto perustuu säännöllisiin tutkimuksiin. Hammaslääkäri tutkii ja hoitaa koko purentaelimistön. Säännöllinen hoito samalla hammaslääkärillä tulee edullisimmaksi ja edistää suunterveyttä parhaiten.

Alkava kariesvaurio kannattaa pysäyttää ennen kuin se etenee reiäksi. Pienen reiän paikkauksestakin selviää alle sadalla eurolla, mutta menetetyn hampaan korvaaminen voi maksaa tuhansia euroja. Ientulehdus kannattaa myös hoitaa varhaisessa vaiheessa.

Kalleimmaksi hoitamattomuus käy, jos tulehdusbakteeri leviää verenkiertoon ja aiheuttaa infarktin tai horjuttaa muutoin yleisterveyttä.

Potilaan vastuulla on huolehtia säännöllisestä omahoidosta ja terveellisistä elämäntavoista. Suu sairastuu, jos omahoito on riittämätöntä ja ruokailu epäterveellisiä. Tupakointi ja yleissairaudet lisäävät riskiä. Hampaiden reikiintyminen eli karies ja kiinnityskudossairaudet ovat yleisimpiä suun sairauksia.


Terve hammas

Pinta on sileä, sillä siitä on bakteeripeite harjattu pois fluorihammastahnalla.

Terve ien
on kiinteä, vaaleanpunainen ja kiinnittyy tiukasti hampaaseen. Hampaiden välit on puhdistettu omahoito-ohjeiden mukaan.

 

Pieni reikä

Reikiintyminen on bakteerien aiheuttama infektiosairaus. Karieksen tuhoama hammaskudos poistetaan ja korvataan täyteaineilla. Hampaita paikataan myös kulumisen, kiilteen liukenemisen ja lohkeamisen vuoksi.

Ientulehdus
Ikenen ja hampaan reunaan on kertynyt bakteeripeitettä. Ien punoittaa, on arka ja vuotaa verta hampaita harjatessa. Omahoitoa on tehostettava.

 

Iso reikä

Mitä isompi reikä, sitä enemmän kudosta joudutaan poraamaan pois. Paikkaus voi vaatia useita hoitokäyntejä. Isosta reiästä bakteerit voivat levitä hampaan ytimeen ja sen verisuoniin.

Parodontiitti
Ikenet ovat tulehtuneet, syventyneissä ientaskuissa on hammaskiveä ja luukato hampaan ympärillä alkanut. Bakteeripeitteet ja hammaskivi täytyy poistaa.

on kiinteä, vaaleanpunainen ja kiinnittyy tiukasti hampaaseen. Hampaiden välit on puhdistettu omahoito-ohjeiden mukaan.

 

 

Hammasytimen tulehdus

Tulehtunut kudos poistetaan, ydinontelo puhdistetaan ja täytetään. Hammas paikataan tai kruunutetaan. Juurihoidettu hammas kuivuu ja murtuu herkemmin kuin elävä hammas.

Vaikea parodontiitti
Ikenenalaista hammaskiveä on paljon, luukato edennyt ja ientaskut syventyneet. Hampaat liikkuvat, ja syntyy rakoja. Hengitys voi haista. Usein tarvitaan mikrobilääkitystä, leikkausta ja kuntouttamista.

 

Hampaan poisto

Hammas poistetaan, kun sitä ei voi enää hoitaa tai parodontiitti on edennyt pitkälle. Leikkaustakin voidaan tarvita. Hampaan puuttuminen vaikuttaa purentaan ja kuormittaa muita hampaita.

 

Hammasproteesi

Puutokset voidaan korvata kiinteällä tai irrotettavalla proteesilla. Ne vaativat säännöllistä omahoitoa. Karies ja kiinnityskudossairaus on hoidettava ennen proteettista hoitoa.

 


Lähde: Duodecim, Käypä hoito

Custom addthis block