Piirroskuvassa sinisellä taustalla kämmen kannattelee sopimuslomaketta
Uutinen
07.03.2023

Hyvinvointialueiden virka- ja työehtosopimus tulee voimaan takautuvasti 1.3.2023

Yleinen virka- ja työehtosopimus HYVTES tulee voimaan takautuvasti maaliskuun alusta. Neuvottelut on saatu päätökseen ja kaikkien neuvotteluosapuolten hallinnot ovat hyväksyneet sopimuksen 7.3.2023.

Viime kesänä kunta-alalle solmitussa virka- ja työehtosopimuksessa osapuolet sopivat, että ne neuvottelevat Kunnallisen yleisen virka- ja työehtosopimuksen (KVTES) määräysten teknisestä siirrosta Hyvinvointialueiden yleisen virka- ja työehtosopimuksen (HYVTES) määräyksiksi.

Sopimus määrää hyvinvointialan yleiset palvelussuhteen ehdot. Lisäksi se turvaa, ettei palvelussuhteen ehdoissa tapahdu heikennyksiä siirryttäessä soveltamaan HYVTESiä. Liikkeen luovutuksella siirtyneiden aikaisempi kuntapalvelus huomioidaan muun muassa laskettaessa kokemuslisää.

Hyvinvointialueiden yleisestä virka- ja työehtosopimuksesta neuvottelevat Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO, Julkisen alan unioni JAU (JHL ja Jyty), Sote ry (Super, Tehy, SPAL) ja Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT.

Lääkäriliittojen yhteinen neuvottelujärjestö LNJ on yksi JUKOn jäsenjärjestöistä.  

JUKO ja JAU tyytyväisiä: Kuntien ja hyvinvointialueiden palkankorotuksista syntyi sopu – Ratkaisu on poikkeuksellisen laaja ja koskee lukuisia ammattialoja

Yli 420 000 kuntien ja hyvinvointialueiden palkansaajan tämän ja ensi vuoden palkankorotuksista on syntynyt sopu, kun järjestöt ovat 7.3.2023 hyväksyneet viime perjantaina syntyneen neuvottelutuloksen.

Ratkaisussa on kyse siitä, miten kuntien ja hyvinvointialueiden palkansaajien tämän ja ensi vuoden palkankorotuksissa otetaan huomioon niin sanotut verrokkialat.

JUKO, JAU ja KT sopivat viime kesänä, että teknologiateollisuuden, kemianteollisuuden ja AKT:n kuorma-autoalan 1,9 prosenttia ylittävien palkankorotusten keskimääräinen erotus on huomioitava kaikissa kuntien ja hyvinvointialueiden virka- ja työehtosopimuksissa. Samalla sovittiin, että ylimenevästä osuudesta yleiskorotuksiin lisätään 70 prosenttia ja 30 prosenttia sovitaan paikallisesti.

Vuonna 2023 kunta- ja hyvinvointialan kaikilla sopimusaloilla yleiskorotus nostaa palkkoja aiemmin sovittujen korotusten lisäksi 1. kesäkuuta 0,70 prosenttia. Paikallisesti sovittavaksi tulee 0,30 prosenttia.

Kesäkuun lopussa kunta- ja hyvinvointialalla maksetaan 467 euron kertaerä.

Vuonna 2024 yleiskorotus nostaa palkkoja 1. kesäkuuta 0,77 prosenttia. Paikallinen järjestelyerä on 0,33 prosenttia. Opettajien sopimuksen piirissä oleville yleiskorotus 0,77 prosenttia maksetaan 1. toukokuuta ja lääkärisopimuksen piirissä oleville 1. lokakuuta 2023.

Lääkäreitä ja hammaslääkäreitä koskevan Lääkärisopimuksen yleiskorotusten liitekohtaisista ratkaisuista kerrotaan myöhemmin lisää.

Vaativasta neuvottelutilanteesta ja määräajan 1. helmikuuta ylittymisestä huolimatta osapuolilta löytyi yhteistä tahtoa hakea ratkaisua neuvottelemalla.

– Olemme erittäin tyytyväisiä, että pääsimme sopimukseen neuvottelemalla ja että kytkös verrokkialoihin toteutuu täysimääräisesti. Ratkaisu on Suomen työmarkkinakentässä poikkeuksellisen laaja ja koskee lukuisia ammattialoja, JUKOn hallituksen puheenjohtaja Katarina Murto (OAJ) iloitsee.

Järjestöt muistuttavat, että sopimuksen myötä myös kunta- ja hyvinvointialalle sovittu palkkaohjelma toteutuu tarkoitustaan vastaavalla tavalla.

– Pääsemme nyt korjaamaan palkkojen jälkeenjääneisyyttä ja kohentamaan kunta- ja hyvinvointialan houkuttelevuutta työnantajana ja työpaikkana, painottavat JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine ja Jytyn puheenjohtaja Jonna Voima.

JUKO, JAU ja KT saavuttivat samassa yhteydessä sopimuksen Sote ry:n ja KT:n sopimuksen vaikutuksista, kun varhaiskasvatuksen henkilöstölle maksetaan kertapalkkio 30. kesäkuuta 2023. Osana kokonaisuutta sovittiin myös, että Kunnallisen yleisen virka- ja työehtosopimuksen liitteen viisi piirissä olevat saavat 120 euroa. Opetushenkilöstön virka- ja työehtosopimuksen G-osion piirissä olevat saavat 150 euroa.

Kunta- ja hyvinvointialalla neuvottelevat Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO, Julkisen alan unioni JAU (JHL ja Jyty), Sote ry (Super, Tehy, SPAL) ja Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT.

Lisätietoa JUKOn sivuilta