Potilasta hoidetaan hammaslääkärin vastaanotolla

Hammaslääkärinä työelämässä

Suomessa on noin 4 600 työssä käyvää hammaslääkäriä, joista suurin osa on terveyskeskuksissa tai yksityisvastaanotoilla. Hammaslääkäreitä työskentelee myös esimerkiksi sairaaloissa, yliopistoissa ja YTHS:n palveluksessa. Hammaslääkärien työtilanne on hyvä.

Valtaosa hammaslääkäreistä tekee kliinistä työtä eli hoitaa potilaita. Lisäksi hammaslääkäreitä työskentelee esimerkiksi opettajina, tutkijoina ja hallinnollisissa tehtävissä. Tutustu Hammaslääkäriliiton työelämätutkimuksiin ja tilastoihin.

Hammaslääkärin työssä yhdistyvät parantaminen, tiede ja käsityö.

Monella hammaslääkärillä on päätoimen ohella sivutyö. Sivutyö on suurimmalla osalla sairaalojen ja yliopistojen sekä YTHS:n hammaslääkäreistä. Kliininen työ vuokralaishammaslääkärinä on tavallisin sivutyö.

Koulutuksella potkua työuralle

Noin 14–15 % hammaslääkäreistä on erikoistunut. Erikoishammaslääkäreitä tarvittaisiin lisää, mutta kaikki halukkaat eivät pääse erikoistumaan. Lue lisää erikoishammaslääkärikoulutuksesta.

Tohtorin tutkinnon suorittaneita on vielä harvemmassa kuin erikoishammaslääkäreitä. Lue lisää tohtorikoulutuksesta.

Yksi keino muokata omaa työuraa on myös suorittaa jokin hammaslääkärien erityispätevyys. Lue lisää erityispätevyyksistä.

Ammattiin tyytyväiset hammaslääkärit

Valtaosa hammaslääkäreistä on tyytyväisiä ammattiinsa ja moni valitsisi saman alan uudelleen.

Työn sisältö on tärkeää työpaikkaa valitessa – monipuolisuus ja haasteellisuus sekä mahdollisuus suuntautua itseä kiinnostaviin tehtäviin. Yleisimpiä kuormitustekijöitä ovat puolestaan työn fyysinen ja psyykkinen raskaus.

Lue lisää hammaslääkärin työstä ja työskentelymahdollisuuksista Hammaslääkäriliiton työmarkkinatutkimuksista.