Oikeushammaslääketieteen erityispätevyys

Tavoitteena on perehtyminen oikeuslääketieteen ja oikeushammaslääketieteen osa-alueisiin sekä kyky toimia itsenäisesti oikeushammaslääketieteen asiantuntijatehtävissä.

Osa-alueet

  1. Kurssimuotoinen koulutus
  2. Tutkielma
  3. Oikeuslääketieteelliset ruumiinavaukset
  4. Tyyppivainajatunnistukset
  5. Oikeuslääketieteellinen iän arviointi
  6. Valtakunnallinen kirjallinen kuulustelu

Oikeushammaslääketieteen erityispätevyyden myöntää Hammaslääkäriliiton hallitus Oikeushammaslääketieteen erityispätevyystoimikunnan esityksestä. 

Edellytyksenä pätevyyden myöntämiselle on edellä mainittujen osioiden suorittaminen ja Hammaslääkäriliiton jäsenyys.

Erityispätevyystoimikunnan nimeää Hammaslääkäriliitto yhteistyössä Suomen oikeushammaslääketieteen yhdistyksen ja Helsingin yliopiston oikeuslääketieteen osaston kanssa.

Oikeushammaslääketieteen erityispätevyystoimikunta:

Mari Metsäniitty, pj, oikeushammaslääkäri, THL
Jaana Hurnanen, oikeushammaslääkäri, THL
Olli Varkkola, oikeushammaslääkäri, Helsingin yliopisto
Antti Sajantila, professori Helsingin yliopisto, THL
Tiia Grönberg, rikoskomisario, KRP
Heli Maijanen, yliopistonlehtori, arkeologia/biologinen antropologia, Oulun yliopisto
Kurt Kokko, johtaja, Onnettomuustutkintakeskus
Sirkka Goebeler, oikeuslääkäri, THL
Anna Chainier, sihteeri, asiantuntijahammaslääkäri, Hammaslääkäriliitto

Suoritusohjeet

1. Pätevöityjä ottaa yhteyttä HLT, oikeushammaslääkäri Jaana Hurnaseen (@email) tai HLT, oikeushammaslääkäri Mari Metsäniittyyn (@email)ja suunnittelee erityispätevyysopintojen aloituksen.

2. Pätevöityjän tulee hankkia todistukset suorittamistaan kurssimuotoisen koulutuksen kursseista (joista käy ilmi sisältö), seuraamistaan oikeuslääketieteellisistä ruumiinavauksista ja tyyppivainajatunnistuksista sekä ikäarviotutkimuksista. Kirjallisen kuulustelun suorittamisesta Hammaslääkäriliiton toimisto liittää todistuksen hakemukseen automaattisesti.

3. Pätevöityjä hyväksyttää tutkielmasuunnitelmansa, josta myös työn ohjaaja(t) ilmenee, erityispätevyystoimikunnalla. Tutkielman tehtyään hän saa siitä todistuksen ohjaajaltaan. Valmis tutkielma toimitetaan toimikunnan arvioitavaksi ja hyväksyttäväksi.

4. Eri osiot suoritettuaan pätevöityjä hakee oikeushammaslääketieteen erityispätevyyttä Hammaslääkäriliiton hallitukselta. Vapaamuotoinen hakemus, jonka liitteeksi laitetaan tutkielma ja todistukset suorituksista, toimitetaan erityispätevyystoimikunnalle. Se arvioi suoritukset ja todettuaan hakijan täyttävän asetetut vaatimukset toimittaa hakemuksen edelleen liiton hallitukselle ja esittää erityispätevyyden myöntämistä hakijalle. Mikäli toimikunta katsoo, ettei hakija täytä asetettuja vaatimuksia, se palauttaa hakemuksen ja ilmoittaa samalla hakijalle, mitä suorituksia tältä puuttuu.

Erityispätevyyden suorittaminen vaati pitkäjänteisyyttä ja omatoimisuutta. Myös kliininen kokemus on tärkeää. 

Oikeushammaslääketiede on kansainvälinen ala, joten kansainvälisten kontaktien luominen on hyödyllistä jo opiskeluaikana.

Yleistä oikeushammaslääketieteestä

Oikeushammaslääketiede on oikeuslääketieteen osa-alue, jonka tehtävänä on hammaslääketieteellisin keinoin avustaa viranomaisia oikeudellisten ja rikosoikeudellisten kysymyksien ratkaisemisessa.

Tehtäviin kuuluvat vainajien tunnistaminen, oikeuslääketieteellinen iän arvioiminen, kuolemansyyn ja rikosten selvittämiseen liittyvät suun alueen tutkimukset sekä muut viranomaisten pyynnöstä annettavat alan asiantuntijalausunnot. Keskeinen osa-alue on valmiuden ylläpitäminen suuronnettomuuksien varalta ja osallistuminen Keskusrikospoliisin ylläpitämän uhrintunnistusyksikön (DVI) toimintaan.

Suomen oikeushammaslääketieteen yhdistys ry. perustettiin 1987 ja sen ensisijainen tehtävä on järjestää alan koulutusta jäsenistölleen sekä ylläpitää yhteistyötä kansallisesti ja kansainvälisesti.

Oikeushammaslääketieteen erityispätevyyden suorittaminen tuli mahdolliseksi vuonna 1999. Ensimmäinen oikeushammaslääkärin virka täytettiin Helsingin yliopiston oikeushammaslääketieteen yksikössä 1.1.2002. Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) oikeuslääkintäyksikön Helsingin toimipisteeseen perustettiin kaksi osa-aikaista oikeushammaslääkärin virkaa vuonna 2017. Keväästä 2021 alkaen THL:ssä on toiminut kolme oikeushammaslääkäriä.

Oikeuslääketieteen ja -hammaslääketieteen opetusta annetaan myös Helsingin, Itä-Suomen, Oulun, Tampereen ja Turun yliopistoissa.

Yhteystietoja:

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Oikeuslääkintä,
Jaana Hurnanen, oikeushammaslääkäri, @email
Mari Metsäniitty, oikeushammaslääkäri, @email
Sanna Johansson, oikeushammaslääkäri, @email

Helsingin yliopisto, Oikeuslääketieteen osasto,

Olli Varkkola, @email

Lisätietoja:

HLT, oikeushammaslääkäri Jaana Hurnanen THL @email
HLT, oikeushammaslääkäri Mari Metsäniitty THL @email

Hammaslääkäriliiton toimisto, asiantuntijahammaslääkäri Anna Chainier, @email