Terve suu on osa yleisterveyttä, hyvinvointia ja elämänlaatua. Hammas- ja suusairaudet ovat yleisiä ja voivat edesauttaa myös muiden vakavien sairauksien puhkeamista ja vaikeuttaa tai heikentää niiden hoitoa. Huono suunterveys kytkeytyy monin tavoin useisiin elämänlaatua heikentäviin kansansairauksiin.

Suun ja hampaiden hyvä omahoito ja suuhygienia sekä säännöllinen hammaslääkärillä käynti ovat tärkeitä kaikille. Erityisen tärkeitä ne ovat kroonisia yleissairauksia sairastaville, kuten diabeetikoille, sydänsairaille ja tekonivelpotilaille. Yleissairauksista on syytä kertoa hammaslääkärille, jotta ne voidaan huomioida hammashoidossa.

Suunterveyden merkitys yleisterveydelle

Suunterveys on osa koko kehon terveyttä ja hyvää elämänlaatua. Huono suunterveys kytkeytyy monin tavoin useisiin elämänlaatua heikentäviin kansansairauksiin.

Diabetes ja suu

Diabetes voi lisätä alttiutta suusairauksille. Diabeteksen hyvä hoitotasapaino vaikuttaa myönteisesti suunterveyteen, ja toisaalta terve suu tukee diabeteksen hoitoa.

Sydänsairaudet ja suu

Parodontiitin on todettu lisäävän mm. sydäninfarktin ja endokardiitin riskiä. Suun ja hampaiden säännöllinen itsehoito on erityisen tärkeää sydänsairaille.

Astma ja suu

Astmaa sairastavalla on kaksinkertainen riski hampaiden reikiintymiselle terveisiin verrattuna. Hengitettävät lääkkeet laskevat suun pH:ta, vähentävät syljen eritystä ja lisäävät bakteeriplakin määrää.

Tekonivelpotilaan suunhoito

Suun ja leukojen alueen tulehdukset pitää hoitaa ennen tekonivelleikkausta. Hampaat ja niiden kiinnityskudokset tulee tutkituttaa hammaslääkärillä hyvissä ajoin ennen leikkausta.

Syöpäpotilaan suunhoito

Suunterveydelle haitallisia syöpälääkkeiden vaikutuksia ovat infektioherkkyys ja limakalvovauriot. Sädehoidon merkittävin haitta on suun kuivuminen, joka altistaa mm. hampaiden reikiintymiselle.