Käytä fluorihammastahnaa kaksi kertaa päivässä

Fluoridi

Fluoridi vähentää hampaiden reikiintymistä, koska se estää bakteerien aiheuttamaa hammaskiilteen mineraalien liukenemista. Lisäksi fluoridi auttaa bakteerien jo liuottaman kiilteen uudelleen mineralisoitumista. Fluoridi ehkäisee myös hampaiden reikiintymistä aiheuttavien bakteerien aineenvaihduntaa ja happojen tuottoa.

Paljonko fluoridia tulisi käyttää päivittäin?

Hampaat harjataan ainakin aamulla ja illalla pehmeällä hammasharjalla ja fluorihammastahnalla.

  • Alle 3-vuotiaille suositus on kahdesti päivässä sipaisu tai riisiryynin kokoinen pieni määrä tahnaa, jonka fluoridipitoisuus on 1 000–1 100 ppm (parts per million) eli 0,10–0,11 %.
  • 3–5-vuotiaille suositellaan kahdesti päivässä lapsen pikkusormen kynnen tai herneen kokoista nokaretta tahnaa, jonka fluoridipitoisuus on 1 000–1 100 ppm.
  • 6 vuoden iästä alkaen suositus on kahdesti päivässä 2 cm:n kokoinen nokare tahnaa, jonka fluoridipitoisuus on 1 450 ppm.

Jos käyttöveden fluoridipitoisuus on yli 0,7 mg/l (0,7 ppm) mutta alle 1,5 mg/l, alle 6-vuotiaille suositellaan tahnaa, jonka fluoridipitoisuus on enintään 500 ppm.

Fluorihammastahnan käyttöä ei suositella alle 6-vuotiaille, jos juomaveden fluoridipitoisuus on yli 1,5 mg/l.

Harjauksen tulisi kestää noin 2 minuuttia.

Harjauksen päätteeksi tahna syljetään pois suusta. Tarvittaessa voi kevyesti huuhdella suun pienellä määrällä vettä. Suuhun pitäisi jäädä pesun jälkeen hampaita suojaavaa fluoridia, joten voimakasta purskuttelua suurella vesimäärällä kannattaa välttää.

Karies (hallinta) Käypä hoito -suosituksen mukaan tahnan sisältämän fluoridin vaikutusta hampaistossa saadaan tehostetuksi lisäämällä harjauskertoja ja tahnan määrää. Voit myös purskutella tahna-sylkivaahtoa jonkin aikaa harjauksen jälkeen. Lue fluoridivalmisteista lisää Karies (hallinta) Käypä hoito -suosituksesta.

Kouluikäisten ja sitä vanhempien, joiden hampaiden reikiintymisriski on suurentunut, on hyvä olla harjauksen jälkeen syömättä ja juomatta noin 2 tuntia.

Milloin on syytä käyttää enemmän fluoridia?

Lisäfluoridia tarvitaan yleensä silloin, kun hampaiden reikiintymisen riski on erityisen suuri. Syynä voi olla esimerkiksi syljen erityksen pienentyminen.

Tavanomaisten hammastahnojen lisäksi fluoridia saa esimerkiksi fluoridigeeleistä, fluoridihuuhteista, fluoritableteista sekä hammashoitolassa annosteltavista vahvoista fluoridilakoista tai -liuoksista. Apteekeista on saatavana myös vahvaa, 5 000 ppm fluoridia sisältävää hammastahnaa.

Vahvalla fluoridilla on saatu hyviä tuloksia esimerkiksi sylkirauhasten alueelle sädehoitoa saaneilla ja juurikariesongelmaisilla potilailla.

Voiko fluoridi aiheuttaa kiillehäiriöitä?

Alle kouluikäisillä on tärkeä noudattaa oikeaa annostusta hammastahnan ja muiden fluoridituotteiden käytössä hammasfluoroosin ehkäisemiseksi.

Liiallisesta fluoridin saannista voi alle kouluikäisillä seurata fluoroosi, joka aiheuttaa pysyviin hampaisiin vaaleita läikkiä vielä kehittymässä olevan hampaan mineralisaatiohäiriön vuoksi.