Sähköinen resepti yksityiskäytössä

Tältä sivulta löydät ohjeet hammaslääkärin sähköisen reseptin yksityiskäyttöön Kelaimella. Kelain on Kelan toteuttama internet-palvelu, jolla voi kirjoittaa sähköisen reseptin ilman potilastietojärjestelmää. Kelaimen yksityiskäyttäjinä voivat toimia kaikki hammaslääkärit. Kelaimen käyttämiseksi tarvitset tietokoneen, internet-yhteyden, terveydenhuollon ammattikortin sekä kortinlukijan. Kelain toimii aluksi vain tietokoneilla. Myöhemmin sitä voi käyttää myös mobiililaitteilla.

Mitä  on Kelaimen yksityiskäyttö?

  • Yksityiskäytöllä tarkoitetaan esimerkiksi tilanteita, joissa hammaslääkäri määrää lääkkeitä lähipiirilleen työnsä ulkopuolella.
  • Kelainta voi käyttää riippumatta siitä onko hammaslääkäri töissä julkisella sektorilla, yksityissektorilla, hallinnollisissa tehtävissä tai eläkkeellä.
  • Palvelu on yksityiskäytössä maksuton.
  • Käyttöönottoon riittää pelkkä rekisteröityminen ensimmäisen käyttökerran yhteydessä

Kelain toimii toistaiseksi vain tietokoneilla (ei siis puhelimilla tai tableteilla).

 

Toimi näin

1. Hanki ammattikortti

Ammattikortti tilataan rekisteröintipisteessä, jossa on käytävä henkilökohtaisesti ja todistettava henkilöllisyys. Varaa aika Väestörekisterikeskuksen (VRK) sivuilla olevan nettiajanvarauksen kautta tai soita rekisteröintipisteeseen (lista rekisteröintipisteistä on linkistä avautuvan sivun oikeassa reunassa) ja varaa aika. Kaikki rekisteröintipisteet eivät ole mukana nettiajanvarauksessa. 

Tarvitset ammattikorttia henkilöllisyytesi varmistamiseen resepti- ja potilastietojärjestelmiä käyttäessäsi. Kortissa voi olla myös kuva, mutta se ei ole välttämätön. Kuvallista korttia ei saa kaikista rekisteröintipisteistä, joten jos haluat kuvallisen kortin, varmista ennen ajanvarausta, että voit saada sellaisen valitsemassasi rekisteröintipisteessä. Ohjeet kuvan toimittamisesta löytyvät edellä mainitulta VRK:n ajanvarauspalvelun sivulta.

2. Hanki kortinlukija

Kortinlukijoita löytyy hyvinvarustetuista elektroniikkaliikkeistä. Kortinlukijasta käytetään yleensä nimitystä "toimikortinlukija" tai "henkilökortinlukija". Kaikkia CE-merkittyjä toimikortinlukijoita voidaan käyttää Kelaimen kanssa. Halvimmat kortinlukijat maksavat noin 30 euroa.

Voit ostaa kortinlukijan myös verkkokaupasta, esimerkiksi Evifin tai verkkokauppa.com

3. Asenna ammattikortin lukijaohjelmisto Digi- ja väestöviraston sivuilta

Kelainta käytettäessä on lukijalaitteen kanssa käytettävä Digi- ja väestöviraston sivulta ladattavaa ohjelmaa. Kortinlukijan mukana mahdollisesti tulevaa sen omaa ohjelmistoa ei saa asentaa!  https://dvv.fi/kortinlukijaohjelmisto

4. Rekisteröidy Kelaimen käyttäjäksi

Mene sivulle www.kelain.fi ja seuraa siellä olevia ohjeita. Sähköisen reseptin verkkokouluun kannattaa ehdottomasti tutustua!

1
Kelaimen tukipalvelut

Sähköpostitse: tekninentuki@kanta.fi 
Puhelimitse 020 634 7787

Ohjevideot

Lisätietoja

Lisätietoja on Kanta-sivustolla sekä Kelaimen omalla sivulla oikeassa alareunassa (otsikoilla Käyttöohje ja Käyttöönotto-ohje).

Custom addthis block