Tiedote: Tulehdus suussa – vaara lääkärin potilaalle

Julkaistu: 
20.11.2014

Lähes kaikilla suomalaisilla aikuisilla on suussaan krooninen infektio. Tulehdus voi piileskellä myös säännöllisesti hoidetussa suussa. Perusterveelle ihmiselle suun krooniset infektiot eivät yleensä aiheuta vakavaa vaaraa, sillä elimistön immuniteetti pystyy pitämään ne aisoissa.

Infektion akutisoituessa terve immuniteetti synnyttää tulehduksen merkit, kuten turvotuksen, kuumotuksen ja punoituksen. Silloin potilas osaa tarvittaessa hakeutua nopeasti hoitoon.

Haasteena ovat monisairaat ja useita lääkkeitä käyttävät potilaat, joiden määrä kasvaa väestön ikääntyessä. Potilaiden immuunipuolustusta heikentävät yleissairaudet ja ikä sekä usein lääkitys.   
 
Ongelma koskettaa isoa joukkoa potilaita, joilla on esimerkiksi reuma, vaikea ihosairaus, vaikea astma, vaikea neurologinen sairaus, tulehduksellinen suolistosairaus tai syöpä. Lisäksi ryhmään kuuluu osa psykiatrisista sairauksista sekä elinsiirtopotilaat.

Lääkitys heikentää näiden potilaiden immuunipuolustusta. Silloin suussa piilevät krooniset, oireettomat infektiot voivat muuttua yleisterveydelle vaarallisiksi. Kun puolustusjärjestelmä pettää, suun infektio saattaa päästä verenkierron kautta leviämään muualle elimistöön. Seurauksena voi olla vakava etäinfektio, kuten aivopaise tai sepsis eli verenmyrkytys.

Lääkkeen määrännyt lääkäri ja potilas eivät usein tiedosta immuunipuolustusta heikentävän lääkityksen ja suun kroonisten infektioiden aiheuttamaa riskiä potilaan terveydelle.  

Suun sairaudet kannattaa ehkäistä jo ennalta. Perustana on hyvä omahoito ja yksilöllisen hoitosuunnitelman mukainen, säännöllinen suun hoito. Suun tulehdukset tulee hoitaa tehokkaasti.

Monen vakavan yleissairauden kohdalla hoitamaton suu on myös este lääkityksen aloittamiselle. Suun infektiot pitäisi hoitaa esimerkiksi ennen syövän tai reuman lääkehoitoa.

Hammaslääkärien tulisi nykyistä enemmän huomioida potilaan yleissairaudet ja nähdä potilas kokonaisuutena. Lisäksi lääkärien tulisi aktiivisemmin lähettää yleissairaita potilaita hammaslääkärin hoitoon.

Mitä sairaampi ja huonokuntoisempi potilas, sitä tärkeämpää on hoitaa suun tulehdukset 100-prosenttisesti. Silloin hampaan poisto on usein paras hoito.  

Lisätietoja:
LL, EHL, Apulaisylihml. Tanja Ketola-Kinnula, tanja.ketola-kinnula@lohja.fi, p. 050 552 7814

Tiedote on julkaistu Hammaslääkäripäivillä 20.11.2014
Hammaslääkäriliitto/Hammaslääkäriseura Apollonia

Custom addthis block