Tiedote: Suun terveydenhuollon palvelut tulee tarjota koko väestölle myös uudessa sote-mallissa

Julkaistu: 
31.05.2016

Hammaslääkäriliitto on tyytyväinen, että suun terveydenhuollon palvelut on linjattu osaksi sote-palvelujen kokonaisuutta professori Brommelsin työryhmän tänään julkistaman raportin uudessa sote-mallissa. Asiakas valitsee palveluntuottajan hyväksyttyjen julkisten tai yksityisten palveluntuottajien listasta.

Raportin mukaan suun terveydenhuolto on laajan valinnanvapauden piirissä ja nojautuu monituottajamalliin. Asiakas valitsee palvelujen tuottajan suoraan ilman palveluohjausta.

Vuosittain noin kolme miljoonaa suomalaista tarvitsee suun terveydenhoitoa. On kyse peruspalveluista, joiden riittävästä tasosta yhteiskunnan pitää vastata myös jatkossa. Tyypillistä suun ja hampaiston sairauksille on niiden eteneminen oireettomina, joten tuloksekas toiminta perustuu varhaiseen hoitoon ja säännöllisiin tutkimuksiin. Kun tulehdukset havaitaan ajoissa, vältytään vakavilta infektioilta ja komplikaatioilta. Suun sairauksien hoitaminen varhaisessa vaiheessa perusterveydenhuollossa on vaikuttavampaa ja edullisempaa kuin pitkälle edenneen sairauden hoito.

Sote-uudistuksella tavoiteltavia säästöjä saadaan nimenomaan silloin, kun suun terveydenhuolto toimii yhteistyössä muun terveydenhuollon ja sosiaalitoimen kanssa. Hoitamalla hammas- ja suusairauksia ajoissa voidaan ehkäistä ja hoitaa myös monia muita sairauksia. On tärkeää, että suun sairauksien hoito integroidaan muuhun perusterveydenhuoltoon.

– Perusterveydenhuollon vahvistaminen ja tasa-arvon toteutuminen palvelujen käytössä ovat sote-uudistuksen keskeisiä tavoitteita. Erikoissairaanhoidon keskittämisestä saatavia resursseja tulee kohdentaa perusterveydenhuollon vahvistamiseen suun terveydenhuolto mukaan lukien, sanoo Hammaslääkäriliiton toiminnanjohtaja Matti Pöyry.

Lisätietoja:
toiminnanjohtaja Matti Pöyry, p. 050 1892, matti.poyry@hammaslaakariliitto.fi
varatoiminnanjohtaja Anja Eerola, p. 050 540 7289, anja.eerola@hammaslaakariliitto.fi

STM: Valinnanvapaus ja monikanavarahoituksen yksinkertaistaminen sosiaali- ja terveydenhuollossa, selvitysryhmän loppuraportti 31.5.2016

(Suun terveydenhuollosta puhutaan mm. raportin sivuilla 18 ja 32)

Custom addthis block