JUKO hylkäsi kunta-alan sovintoesityksen – lakot toteutumassa neljässä kaupungissa

Julkaistu: 
31.03.2022

Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO hylkäsi 30. maaliskuuta valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan sovintoesityksen kunta-alan työriitaan. Esityksen sisältö jäi kauas siitä, minkä työntekijät olisivat voineet hyväksyä. Lisätietoja JUKOn tiedotteesta

Sovintoesityksen hylkäsivät JUKOn lisäksi myös muut pääsopijajärjestöt JAU ja sen jäsenliitot JHL ja JYTY sekä Sote ry.

Lakkojen ajankohdat lähestyvät

Jos kunta-alan virka- ja työehtosopimuksesta ei synny sopua, ensi viikolla toteutuu JUKOn lakot Jyväskylässä, Rovaniemellä, Turussa ja Oulussa 6.-7. huhtikuuta, joissa on samanaikaisesti myös JHL.n ja JYTY:n lakot. 

Lakon piirissä oleviin hammaslääkäreihin ollaan yhteydessä ennen mahdollisia lakkopäiviä.

Lakko rajautuu vain terveysasemien ei-kiireellisen perusterveydenhuollon ja suun terveydenhuollon vastaanottotoimintaan.

Mahdollinen työnseisaus toteutetaan tavalla, joka ei uhkaa kenenkään henkeä ja terveyttä.

Seuraavat lakot toteutuisivat Kuopiossa ja Tampereella 12.–13.4. sekä pääkaupunkiseudulla 19.–25.4. Lääkärisopimuksen osalta pääkaupunkiseudun lakko koskee vain Vantaan kaupungin perusterveydenhuollon yksiköitä mukaan lukien suun terveydenhuolto.

Laaja kunta-alan työnseisaus

Kevään lakot ovat laaja kunta-alan työnseisaus, jossa on mukana kaikki JUKOn liitot mukaan lukien Hammaslääkäriliitto ja Lääkäriliitto. Siihen osallistuu myös JAU ja sen jäsenliitot JHL ja Jyty.
Kaikkiaan JUKOn, JHL:n ja Jytyn lakonuhka koskee jopa 81 000:ta kuntapalkansaajaa.

Myös Sote ry ja sen jäsenliitot Tehy ja Super on ilmoittanut lakoista, joista ensimmäisen ajankohta on 1.–15.4.

Hammaslääkäriliitto tukee JUKOn tavoitteita

Hammaslääkäriliitto tukee akavalaisia edustavan JUKOn neuvottelutavoitteita, joilla halutaan turvata osaavan henkilöstön riittävyys ja työhyvinvointi. Tärkeää on, että julkisiin palveluihin saadaan jatkossa riittävästi osaajia ja ammattilaiset jaksavat vaativassa työssä sisällöllisten ja määrällisten haasteiden jatkuvasti kasvaessa.

Olemme sopimusneuvotteluissa ja työtaistelutoimissa yhdessä JUKOn kanssa. Lakkoon osallistumalla turvaamme myös sen, että olemme mukana hammaslääkäreitä koskevien sopimusten neuvotteluissa jatkossakin, kun sopimusrakenteet hyvinvointialueilla muuttuvat. Jos emme nyt olisi mukana, uusi sopimusrakenne ja mahdolliset palkkaohjelmat sovittaisiin jatkossa ilman meitä.

Hammaslääkäriliitto olisi toivonut, että ratkaisu saavutetaan neuvotellen, eikä olisi jouduttu työtaistelutoimiin, jotka nyt vaikuttavat todennäköisiltä.  Toivomme, että sovittelussa päästäisiin ratkaisuun, joka olisi osapuolten hyväksyttävissä.

Kunta-alan sopimuksista neuvottelevat työnantajaa edustava Kunta- ja hyvinvointityönantajat KT sekä työntekijöitä edustavat kolme pääsopijajärjestöä Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO sekä Sote ry ja JAU.

Lisätietoja Jukon sivuilta: www.juko.fi

JUKO edustaa neuvotteluissa myös hammaslääkäreitä muutoin kuin Lääkärisopimuksen osalta. Siitä neuvottelee Lääkäriliitosta, Hammaslääkäriliitosta ja Eläinlääkäriliitosta muodostuva Lääkäriliittojen neuvottelujärjestö LNJ, joka on JUKOn jäsenyhdistys. Kunkin liiton neuvottelijat osallistuvat neuvotteluihin Lääkärisopimuksesta.

Seuraa Hammaslääkäriliiton neuvotteluviestintää Neuvottelukierros 2022 -sivuilta.

Työtaistelutoimia koskevat ohjeet päivitetään Hammaslääkäriliiton järjestövalmiussivuille.

Lisätietoja: toimisto@hammaslaakariliitto.fi

Custom addthis block