Harja ja muut välineet hampaiden puhdistuksessa

Hyvä hammasharja on pehmeä ja pienipäinen. Kovalla hammasharjalla voi vahingoittaa ikeniä ja hampaitakin. Erityisesti paljastuneet hammaskaulat voivat kulua kovalla harjalla ja liiallisella voimalla. Pienipäisellä harjalla pystyy parhaiten puhdistamaan ahtaatkin kohdat.

Harjaus on hyvä aloittaa takahampaista kielen puolelta - jos puhdistus aloitetaan helpoimmasta kohdasta voivat takahampaat helposti unohtua!

Harjan tulee olla vinossa kulmassa ienreunaa vasten siten, että se koskettaa sekä hampaita että ikeniä. Ienreuna on tärkein puhdistettava kohta.

Tehokkain tapa on harjata 2-3 hampaan ryhmä pienillä nykytysliikkeillä ja siirtyä sitten seuraavaan kohtaan.

Huolellinen harjaus kestää pari minuuttia, mikä on pitkä aika. Huolimattoman harjauksen ja hammastahnan jäljiltä suussa saattaa tuntua raikkaalta, vaikka itse asiassa vain osa hampaista on tullut puhdistetuksi.

Sähköhammasharja on hyvä apuväline, jonka etuna on pieni, pehmeä harjasosa. Käytä harjaa laitteen ohjeen mukaan ja harjaa järjestelmällisesti. Sähköhammasharjaakaan ei saa painaa kovasti ikeniä vasten.

Muista myös hammasvälit

Hammasvälien puhdistukseen ei pelkkä harjaus riitä, vaan hammasvälit tulisi puhdistaa joko hammaslangalla tai hammastikulla silloin, kun sille on tilaa.


Vie hammaslanka ienreunaan. Puhdista jännitetyllä langalla ensiksi toisen hampaan kylki ja sitten toisen.


Hyvä hammastikku on kolmikulmainen ja tehty pehmeästä puusta. Tikku työnnetään kuhunkin hammasväliin 6-10 kertaa ja hampaat hangataan puhtaiksi.


Suuret hammasvälit saadaan tehokkaasti puhtaiksi pulloharjaa muistuttavalla hammasväliharjalla.

Hampaiden harjaus

 

 

 

Aseta harja 45 asteen kulmassa siten, että se koskettaa sekä hampaita että ientä. Harjaa 2-3 hampaan ulkopinta pienillä nykytysliikkeillä tai pyörittävin liikkein.

Siirry seuraavaan 2-3 hampaan ryhmään ja harjaa äskeiseen tapaan.

 

 

Harjan tulee koskettaa sekä hampaita että ientä. Harjaa hampaiden sisäpinta
pienin edestakaisin liikkein. 

Käännä harja pystysuoraan etuhampaiden taakse. Harjaa edestakaisin
puolella harjalla. 

Aseta harja purupinnoille ja harjaa pienin
edestakaisin liikkein.  

Suurin osa sähköhammasharjoista toimii niin, että harjauksessa ei käytetä nykytysliikettä. Sähköhammasharjaa liikutetaan hammaskaarella muuten yllä olevien ohjeiden mukaan huolehtien, että kaikkien hampaiden kaikki pinnat tulevat puhdistetuiksi. On tärkeää lukea sähköhammasharjan käyttöohje ja harjata sen mukaisesti.
 

 
  Palaute Ohjeet Sivukartta
Suomen Hammaslääkäriliitto 2005