Parodontiitti eli hampaiden kiinnityskudossairaus

Parodontiitti – hampaan kiinnityksen menetys

Jos ientulehdus saa jatkua hoitamatta, hampaan kiinnitys saattaa alkaa tuhoutua. Ikenen alle etenevä bakteeriplakki eli biofilmi tuhoaa hammasta luuhun kiinnittäviä sidekudossäikeitä. Parodontiittia aiheuttavien bakteerien kertyminen ienrajaan ja ientaskuun edistää tulehdusta. Hoitamattomana tulehduksen jatkuessa hampaan kiinnitys alkaa heiketä, ja lopulta hammas voi irrota. Diabeetikoilla on keskimäärin kolminkertainen riski sairastua parodontiittiin. Parodontiitti lisää myös sydän- ja aivoinfarktin riskiä.

Miksi hampaan kiinnitys heikkenee?

Jos ientulehdus saa jatkua hoitamatta, hampaan kiinnitys alkaa tuhoutua. Bakteeriplakki tunkeutuu ikenen alle, ja ikenen ja hampaan väliin muodostuu taskumainen tila. Ien irtoaa hampaasta ja ientaskut syvenevät. Ientaskut ovat oivallisia paikkoja bakteerien lisääntyä. Myös hammasta kiinnittävä leukaluu alkaa tuhoutua.

Tupakointi on keskeinen parodontiitin riskitekijä.

Jos bakteeriplakkia ei puhdisteta hampaiden pinnoilta, parodontiittiin liittyvät bakteerit muodostavat järjestäytyneen biofilmin, joka kykenee vastustamaan elimistön puolustusta. Biofilmin suojassa ienkudokselle haitalliset bakteerit lisääntyvät entistä tehokkaammin.

Etenevä bakteeriplakki tuhoaa hammasta luuhun kiinnittäviä sidekudossäikeitä. Hoitamattomassa tilanteessa tulehduksen jatkuessa hampaan liikkuminen lisääntyy vähitellen, ja lopulta hammas voi irrota kuopastaan.

Ientulehduksen mahdollinen eteneminen hampaiden kiinnityskudosten tuhoutumista aiheuttavaksi parodontiitiksi tulisi havaita ja hoitaa jo alkuvaiheessa. Tällöin tauti on mahdollista pysäyttää varhaishoidolla, eikä kudosvaurioita pääse syntymään.

Parodontiitin havaitsemiseksi säännölliset hammaslääkärin tekemät suun tutkimukset ovat tärkeitä. Parodontiitin varhaishoito onnistuu parhaiten potilaan ja suun terveydenhuollon yhteistyönä.

Miten nopeasti parodontiitti etenee?

Parodontiitin etenemisnopeus on yksilöllistä. Joillakin sairaus voi edetä nopeasti, mutta yleensä laajan kudostuhon syntyminen vie vuosia. Elimistön puolustuskyvyssä on eroja yksilöiden välillä.

Näin parodontiitti etenee

Parodontiitin eteneminen (kuva yllä)

1) Terve hammas ja ien
2) Ientulehdus eli gingiviitti (ärtynyt ien, ikenenalaista hammaskiveä hieman)
3 ja 4) Parodontiitti eri vaiheissaan (ikenenalaista hammaskiveä, syventyneet ientaskut, luukatoa, ärtyneet ikenet, mahdollisesti hampaiden liikkuvuutta ja ienvetäytymiä)

Miten parodontiitti oireilee?

Hampaan kiinnityskudossairauden eli parodontiitin oireena on aluksi ientulehdus, joka aiheuttaa ikenien punoitusta, turvotusta, arkuutta ja ienverenvuotoa hampaita harjatessa. Edetessään tulehdus synnyttää pysyviä kudosvaurioita.

Parodontiitti voi aiheuttaa pahaa makua, pahanhajuista hengitystä ja joskus märkävuotoa ientaskuista. Syvät ientaskut, hammasvälien suureneminen ja hampaiden heiluminen osoittavat parodontiitin edenneen jo pitkälle.

Parodontiitti ei yleensä aiheuta kipua, joten se voi huomaamattomana edetä pitkälle. Sairauden havaitsemiseksi säännölliset hammaslääkärin tekemät suun ja hampaiden tutkimukset ovat tärkeitä.

Mitkä ovat parodontiitin riskitekijät?

Riittämätön suuhygienia altistaa hampaiden kiinnityskudossairauksille. Tupakointi on yksi keskeinen riskitekijä. Tupakointi edistää parodontiittia, lisää sen vaikeusastetta ja vaikeuttaa parodontiitin hoitoa.

Myös jotkut pitkäaikaissairaudet, kuten epätasapainossa oleva diabetes, altistavat parodontiitille.

Onko parodontiitilla vaikutusta yleisterveyteen?

Parodontiitin on todettu lisäävän sydän- ja aivoinfarktin riskiä.

Parodontiitti ylläpitää elimistössä matala-asteista tulehdusta, joka edistää sydänsairauksien kehittymistä. Tulehtunut ienkudos voi olla jopa kämmenen laajuinen.

Hoitamaton parodontiitti voi heikentää diabeteksen hoitotasapainoa.

Miten parodontiittia hoidetaan?

Parodontiitin hoidon onnistumisen edellytys on riittävän hyvä omahoito. Tupakoinnin lopettaminen on oleellista hoitovasteen saavuttamiseksi.

Parodontiitin hoito pohjautuu suun ja hampaiston tutkimukseen, riskitekijöiden kartoitukseen sekä potilaan omahoitotapojen selvittämiseen. Tämän perusteella tehdään yksilöllinen omahoitosuunnitelma sekä parodontiitin korjaavan hoidon suunnitelma.

Lue lisää parodontiitin hoidosta.

Miten parodontiittia voi ehkäistä?

Hampaiden kiinnityskudossairauksia voit ehkäistä huolellisella hampaiden puhdistamisella sekä poistattamalla bakteeripeitteet ja hammaskivi säännöllisesti hammaslääkärillä tai suuhygienistillä.

Tupakointi on syytä lopettaa.

Harjaa hampaat säännöllisesti vähintään kaksi kertaa päivässä pehmeällä hammasharjalla ja fluorihammastahnalla.

Ienrajojen huolellinen puhdistus on erityisen tärkeää. Hammasvälit on hyvä puhdistaa päivittäin hammasväliharjalla, (harja)tikulla tai hammaslangalla. Näin ehkäiset bakteeriplakin kertymistä.

Säännöllinen hammashoitolassa tehtävä hampaiden kiinnityskudosten tutkimus on tärkeää.

Parodontiitti tulisi havaita jo varhaisvaiheessa. Silloin tauti saadaan pysäytettyä, eikä kudosvaurioita ehdi syntyä.