Hampaiden johtopuudutus

Hampaiden puudutus

Puudutusta voidaan käyttää kaikkien kipua tuottavien hampaiston alueen toimenpiteiden yhteydessä, esimerkiksi paikkauksessa, elävän hampaan juurihoidossa, hampaan poistossa tai suun alueen leikkauksissa.

Milloin hampaita puudutetaan?

Puudutusta voidaan käyttää kaikkien kipua tuottavien hampaiston alueen toimenpiteiden yhteydessä.

Itsestään selviä syitä puudutukselle ovat esimerkiksi elävän hampaan juurihoito, hampaan poisto tai suun alueen leikkaus.

Puudutusta käytetään myös, jos hammas esimerkiksi on reikiintynyt hammasluuhun asti tai hampaassa on syviä ientaskuja.

Millaisia puudutuksia hammashoidossa käytetään?

Yleensä puudutetaan hoidettavien hampaiden alue. Silloin puudute laitetaan ohuella puudutusneulalla hampaan juurenkärjen läheisyyteen.

Ienhoitojen yhteydessä puudute voidaan laittaa myös lähelle ienrajaa tai ientaskuun.

Tarvittaessa ien voidaan puuduttaa ensin pintapuudutusaineella ja ruiskuttaa varsinainen puudutusaine ikeneen vasta tämän jälkeen. 

Johtopuudutusta (kuvassa yllä) käytetään esimerkiksi alaleuan poskihampaiden alueella. Puudutusvaikutus ulottuu koko hoidettavan alaleuan puoliskon alueelle sekä jonkin verran kieleen ja huuleen.

Mitä aineita hampaiden puudutuksessa käytetään?

Hammashoidossa käytettävissä puudutusaineissa on vaikuttavana aineena yleensä lidokaiini, artikaiini tai prilokaiini.

Lisäksi puudutusaineet sisältävät usein verisuonia supistavaa ainetta, yleensä adrenaliinia tai α-metyylinoradrenaliinia.

Sydänpotilaille käytetään puudutusainetta, joka sisältää verisuonia supistavan aineen sijaan felypressiiniä. Se pidentää jonkin verran puudutusaineen vaikutusta, muttei aiheuta tykyttävää tunnetta.

Miten pitkään puudutus kestää?

Puudutusvaikutus alkaa heti tai muutamassa minuutissa. Se kestää yleensä noin 1–2 tuntia. Joidenkin puudutusaineiden vaikutusaika voi olla pidempi.

Kesto riippuu käytetystä puudutusmuodosta. Johtopuudutus alkaa hieman hitaammin, mutta kestää vastaavasti kauemmin kuin hampaan kohdalle laitettu puudutus.

Varsinkin johtopuudutuksen jälkeen on hyvä välttää voimakasta pureskelua pari tuntia, jottei vahingossa puraise vielä puuduksissa olevaa huulta, poskea tai kieltä.