Liitto edunvalvojana, asiantuntijana ja vaikuttajana

Hammaslääkäriliitto tekee työtä koko ammattikunnan ja suunterveyden hyväksi. Valvoo jäsentensä etuja työmarkkinoilla, vaikuttaa suun terveydenhuollon asioihin ja puolustaa sen asemaa sekä edistää väestön suunterveyttä.

Jäsentensä edunvalvoja

Liitto on hammaslääkärien edunvalvonta- ja asiantuntijajärjestö. Hoidamme jäsentemme työmarkkina- ja ammatillista edunvalvontaa sekä yrittäjähammaslääkärien edunvalvontaa.

Terveys- ja koulutuspoliittinen vaikuttaminen ovat tärkeä osa toimintaa.

Liittoon kuuluu noin 95 prosenttia suomessa toimivista hammaslääkäreistä. Jäseniä on noin 7 000, joista opiskelijoita lähes 800.

Jäsenistä noin puolet työskentelee julkisella sektorilla, pääosin terveyskeskuksissa ja sairaaloissa, puolet yksityisvastaanotoilla. Liitto yhdistää eri tehtävissä toimivat hammaslääkärit ammattikuntana.

Neuvottelemme lääkärijärjestöjen kanssa terveyskeskus- ja sairaalahammaslääkärien kunnallisen lääkärisopimuksen ehdot suoraan KT Kuntatyönantajien kanssa.

Muitten julkisella  sektorilla työskentelevien hammaslääkärien osalta liitto vaikuttaa työmarkkinaneuvotteluihin Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö Jukon kautta.

Hammaslääkäriliitto toimii aktiivisesti alan yhteistyöjärjestöissä. Alueellisessa edunvalvonnassa tärkeitä toimijoita ovat liiton 26 paikallisosastoa sekä terveyskeskuksissa toimivat luottamusmiehet.

Edunvalvontaa tukee liiton tutkimustoiminta hammaslääkärien työllisyydestä ja työoloista. Tutkimustoiminta on keskeinen osa liiton edunvalvontaa.

Hammaslääkäriliitto kuuluu työmarkkinakeskusjärjestö Akavaan.

Terveyspoliittinen vaikuttaja

Hammaslääkäriliitto osallistuu terveydenhuollon lainsäädännön valmisteluun ja on mukana alan kehittämistyössä. Edustamme ammattikuntaa päättäjä- ja viranomaisverkostoissa.

Liitto vaikuttaa asiantuntijana terveyspoliittisiin ratkaisuihin korostaen hyvän suunterveyden ja hyvien suun terveydenhuollon palvelujen merkitystä. Tuomme asioiden valmisteluun suun terveydenhuollon näkökulman ja alan erityispiirteet.

Olemme mukana kehittämässä suun terveydenhuollon palveluja sekä hammas- ja suusairauksien hoitoa osana terveydenhuoltoa. Toimivassa suun terveydenhuollon järjestelmässä turvataan potilaiden hoitoon pääsy sekä laadukas ja riittävä hoito.

Koulutuspoliittinen vaikuttaja

Liitto on mukana kehittämässä alan koulutusta ja pitää aktiivisesti yhteyttä hammaslääketieteen laitoksiin.

Hammaslääkäriliitto seuraa ja ottaa kantaa alan koulutuspaikkamääriin ja valmistuvien työllistymiseen.

Kansainvälinen toimija

Hammaslääkäriliitto ylläpitää läheisiä suhteita erityisesti Pohjoismaiden ja Baltian maiden hammaslääkäriliittojen kanssa. Liitto on mukana hammaslääkärien kansainvälisissä yhteistyöjärjestöissä.

Euroopan hammaslääkärijärjestöjen neuvosto (CED) valvoo hammaslääkärien etuja Euroopassa ja vaikuttaa EU:n lainsäädäntöön hammaslääkäreitä koskevissa asioissa. Liitolla on edustaja CED:n hallituksessa.

Hammaslääkäriliitto on jäsenenä hammaslääkärien maailmanjärjestö FDI:ssä.

Suunterveyden edistäjä

Väestön suunterveyden edistäminen on tärkeä osa Hammaslääkäriliiton toimintaa. Siihen velvoittavat myös säännöt. Tavoitteena on ehkäistä hammas- ja suusairauksia sekä kannustaa ihmisiä terveellisiin elintapoihin ja suun hyvään itsehoitoon.

Tuomme aktiivisesti esille, että terve suu on keskeinen hyvinvoinnin edellytys. Teemme yhteistyötä kansanterveys- ja potilasjärjestöjen, kuten SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry:n sekä Sydänliiton kanssa.

Liitto ja sen omistama Hammaslääkäriliiton Kustannus julkaisevat suunterveyteen liittyvää terveyskasvatusaineistoa ja potilasesitteitä.

Suunterveyden edistämisen tavoitteena on väestön parempi suunterveys ja terveyserojen kaventaminen.

Hyvä suunterveys on olennainen osa hyvinvointia, elämänlaatua ja yleisterveyttä.