Työsuojeluvaltuutetut valitaan syksyllä – hammaslääkäreitä tärkeä saada ehdokkaiksi

21.06.2017
Kuntien uudet työsuojeluvaltuutetut kaudelle 2018–2021 valitaan syksyllä 2017.

Työsuojeluvaltuutettu edustaa työpaikan työntekijöitä työsuojelun yhteistoiminnassa. Sote-henkilöstön työhyvinvointi ja työturvallisuusasiat ovat entistä keskeisempiä sote-uudistuksen ja organisaatiomuutosten myötä.

Terveydenhuollon suuren muutoksen keskellä on tärkeää saada hammaslääkäreitä myös työsuojeluvaltuutetuiksi.

Mitä työsuojeluvaltuutettu tekee?

• Työsuojelun valvontalain 26 § mukaiset työsuojelun yhteistoimintaan kuuluvat asiat.
  • Edustettavien työterveys-, turvallisuus- ja työkykyisyyteen liittyvät seikat työssä ja työoloissa.
  • Kouluttautuminen ja perehtyminen työsuojelutehtäviin ja -lainsäädäntöön, terveyttä ja turvallisuutta koskeviin tarkastuksiin.

Käytännössä työsuojeluvaltuutettu hoitaa kaikkia työhyvinvointiin ja turvallisuuteen liittyviä asioita, ennakoi, suunnittelee ja arvioi toimintaa ja hoitaa myös käytännön kysymyksiä.

Työsuojeluvaltuutetulla on oikeus saada työnantajalta tehtävän hoitamista varten tarpeelliset tiedot ja koulutusta. Työnantajan tulee lisäksi antaa työsuojeluvaltuutetulle aidosti mahdollisuus – aikaa ja esimerkiksi tila – hoitaa työsuojeluvaltuutetun tehtävät.

Työnantajan kuuluu myös korvata työsuojeluvaltuutetulle työaikana hoidetuista valtuutetun tehtävistä mahdollisesti aiheutuvaa ansionmenetystä sekä maksaa korvaus välttämättömistä työajan ulkopuolella hoidetuista valtuutetun tehtävistä.

Lisäksi työsuojeluvaltuutetulla on tavallista vahvempi irtisanomissuoja.

Lähde ehdokkaaksi!

Vaali työsuojeluvaltuutettujen ja muiden työsuojelutoimijoiden valitsemiseksi pidetään työpaikoilla loka–joulukuussa 2017.

Nyt valittavat työsuojeluvaltuutetut tulevat jatkamaan 1.1.2019 aloittavissa maakunnissa.

– Hammaslääkärit tuntevat parhaiten oman alansa kuormitustekijät ja turvallisuusasiat sekä tarpeet niiden parantamiseksi, toteaa Hammaslääkäriliiton neuvottelupäällikkö Lotta Lax kannustaen hammaslääkäreitä asettumaan ehdolle.

Ota yhteyttä oman työpaikkasi Jukon pääluottamusmieheen. Häneltä saat tarkemmat ohjeet sekä tiedon siitä, milloin työsuojeluvaaliaika ja ehdolle asettautumisaika on omassa organisaatiossasi.

Ehdokkaaksi voi lähteä ja vaalissa äänestää jokainen, jolla on palvelussuhde työnantajaan.

Lisätietoja: Neuvottelupäällikkö Lotta Lax, lotta.lax@hammaslaakariliitto.fi