Tiedote: Näin pidät kesäsuun terveenä

19.06.2017
Parasta kesälomassa on monelle vapaus arjen rutiineista – voi valvoa myöhään, syödä milloin sattuu, herkutella useammin, nauttia lasillisen ja toisenkin, lähteä kaukomaille ja vaihtaa maisemaa.

Vaikka elämä on irti arjesta, pidä huolta suunterveydestä myös lomalla. Pienet päivittäiset teot riittävät. Tärkeintä on hyvä suuhygienia, terveelliset ruokatottumukset ja tupakoimattomuus. Suun sairaudet on hyvä ehkäistä jo ennalta tai hoitaa mahdollisimman varhain.

Näin pidät suun terveenä:

• Harjaa hampaat fluoritahnalla kaksi kertaa päivässä.
  • Suuhun jäänyt fluoridi suojaa hampaita, joten sitä ei kannata purskutella kokonaan pois. Harjattuasi hampaat sylje suuhun jäänyt tahna pois huolellisesti. Lisäksi voit huuhdella suun kevyesti pienellä määrällä vettä, jos tuntuu tarpeelliselta.
  • Puhdista hammasvälit hammaslangalla, hammasväliharjalla tai harjatikulla päivittäin.
  • Suosi vettä janojuomana.
  • Noudata säännöllisiä ruokailuaikoja.
  • Vältä napostelua aterioiden välillä.
  • Käytä ksylitolituotteita.
  • Jos tupakoit, yritä lopettaa. Jos et onnistu yksin, hae apua.
  • Muista suojata myös huulet auringolta (suojakerroin vähintään 15).

Verenvuoto ikenistä on merkki ientulehduksesta, joka voi hoitamattomana johtaa kiinnityskudossairauteen eli parodontiittiin. Puhdista vuotavaa kohtaa silloin entistä huolellisemmin.

Usein nautittuina virvoitusjuomat, light-juomat, urheilu- ja energiajuomat, useimmat nk. makuvedet, täysmehut, marjamehut, sitrushedelmät ja etikkaiset tuotteet sekä monet alkoholijuomat aiheuttavat eroosiota eli hammaskiilteen syöpymistä.

Myös jatkuvaa napostelua on hyvä välttää, koska se aiheuttaa hampaita kuormittavia happohyökkäyksiä.

Terveellisintä on syödä kunnon ateriat: aamiainen, lounas, välipala, päivällinen ja iltapala. Herkutellessa makeat kannattaa nauttia muun ruokailun yhteydessä.

Suunterveys vaikuttaa yleisterveyteen, hyvinvointiin ja elämänlaatuun. Terveellä kesäsuulla on helppo nauttia lomasta ja hymyillä

Lisätietoja:

Hammaslääkäriliiton terveyden edistämisen asiantuntijahammaslääkäri Hannu Hausen, puh. 040 502 0715, hannu.hausen@outlook.com

Toiminnanjohtaja Matti Pöyry, puh. 050 1892, matti.poyry@hammaslaakariliitto.fi

I love suu -kampanja kertoo suunterveydestä

Hammaslääkäriliiton vuosi sitten aloittama I love suu -terveyskampanja väestölle jatkuu. Tavoitteena on lisätä tietoa suunterveydestä ja kannustaa suomalaisia huolehtimaan suustaan paremmin.

Haluamme lisätä tietoisuutta suun sairauksien varhaisen ja säännöllisen hoidon ja omahoidon merkityksestä. Arjessa suunterveyttä voi parhaiten edistää hyvällä suuhygienialla ja terveellisillä ruokatottumuksilla.

I love suu puhuu suusta ja sen hoidosta pilke silmäkulmassa, mutta tutkimustietoon ja Käypä hoito -suosituksiin pohjautuen. Kampanjalla kannustamme myös kysymään suunterveydestä sekä jakamaan sisältöjä ja haastamaan kavereita mukaan.

www.facebook.com/ilovesuu
www.ilovesuu.fi

Suunterveystietoa väestölle löytyy myös Hammaslääkäriliiton sivuilta.

Duodecimin Käypä hoito -suositusten hammaslääketiedettä koskevat potilasversiot Terveyskirjaston sivuilla.